måndag 27 augusti 2012

Lingontider.

I går åkte vi ut till vår stuga, dels för att kolla buren som skulle fånga grävlingen, men också för att Roger, Sofia och Mikael skulle komma ut och plocka lingon.

Det första vi såg när vi kom ut var att luckorna hade gått ned och en grävling fanns i buren.


Vi ringde den som äger buren och han i sin tur ringde en bonde, som kom och avlivade grävlingen. Synd egentligen, men det är inte så roligt att ha ett grävlingsbo under huset.

Vid 12-tiden kom Roger, Sofia och Mikael, vi började med att fika. Solen sken men termometern visade bara på + 14 gr och det blåste en lite kylig vind, kändes faktiskt som om hösten redan var på väg.


Nu skulle vi ut i skogen och plocka lingon. Mikael fick också en bärplockare....men det var inte många bär, som hamnade i den, för de flesta hamnade i munnen på honom. Mikael har lite svårt att gå i skogen och här finns ju massor med grenar på marken, som han kan snava över. Vilket han också gjorde med en lång remsa av ord som inte passar i tryck. :)


Här visar han mig hur man ska göra med bärplockaren.


Och lingon fanns det gott om, även om en hel del inte var riktigt mogna.
När vi fått ihop en full hink, 10L, körde vi vidare för att se om vi kunde hitta någon svamp. 


Svamp fanns det gott om, vi fyllde en hel korg (ca 6 L).


I den här skogen var det lättare för Mikael att ta sig fram.


Maggan....så här ser dom ut, kantarellerna!!


När vi kom tillbaka till stugan var det dags att rensa både lingonen och svampen, under tiden lagade jag middag.Luften var hög och klar som en riktig höstdag, men jag hoppas vi får lite mer sommarvärme ett tag till. Att det ska vara höst redan i slutet av Augusti, känns inte bra.


9 kommentarer:

 1. Härliga bilder, både på svamp och herr Mikael :) ge honom en kram från mig.

  SvaraRadera
 2. Riktigt härliga bilder på en underbar skogsutflykt! Och fint väder - skönt med lite svala sensommardagar (eller förhöst, kanske?)
  Vi sitter just nu i husbilen, parkerad vid Borgåsunds Gästhamn inte långt från Strömsholm, och tittar ut över vattnet :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder......spara lite svamp till oss!

  SvaraRadera
 4. Jätteroligt att få följa Mikaels nya liv, det syns verkligen att han trivs med sin tillvaro
  Britt-Inger

  SvaraRadera
 5. Vilka jägare ni är, först travar ni upp mullsorkar och sedan en stor grävling. Jag skulle göra likadant om de kom till mig.

  Själv var jag i skogen och plockade lingon ikväll, fast inte som ni gjorde. Jag hade med mig en sekatör och klippte av hela kvistar med lingon på. Vi skall fota våra Tomtelådor med julmat i morgon. Lingonen är helt underbara att dekorera med. Det var så mycket lingon så jag visste inte var jag skulle stå. Det värsta var de var så mogna att de trillade av mina kvistar. Lingonsylt hinner vi inte göra. Önos lingonsylt på storhushåll är lika gott som min mamma gjorde. Så får det bli när man jobbar lite för mycket.

  SvaraRadera
 6. Hemkokta lingon, det är grejer det. Vi kokade lingon förra hösten, ganska mycket, så grabbarna stod i kö för att få. Stora killen t.o.m. Frågade nyligen om det skulle bli något i år. Vi får se om det blir någon tid för det, men vi själva klarar oss med det vi har. Men det är något visst med att komma ut i skogen och njuta av de speciella dofter som finns där. Dessutom att få plocka lite kantareller, hoppas du lämnar några kvar tills vi kommer upp till er. Herregud, vad tiden går fort, det är ju snart! Va' kul! Har något att se fram emot, hurra. Sköt om er! Kramar 3 M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli både svamp och lingon, när ni kommer. Mail kommer i nästa vecka.

   Radera
 7. Härligt!!! Borde också ta mig ut och plocka lite bär!!

  SvaraRadera
 8. Naturens produkter är bäst!

  Kram

  SvaraRadera