måndag 13 augusti 2012

Ett besök i Äskhults by

I dag skulle vi ta en titt på byn Äskhult  N57 25 32 E12 16 55, som är från 1600 talet och var bebodd ända fram till 1964. Hela området är kulturreservat.


Det var en liten bit att gå från parkeringen.


 Gösta som hållit i träffen är från den här trakten och hans bror skulle guida oss runt i byn. Det var mycket historia vi fick med oss innan vi började gå runt.


Fyra gårdar bestod byn av.


En hel del reparationer behöver göras emellan åt.


Här är vi inne i en av de äldsta husen som hade väggfasta bäddar och bänkar, en eldstad där mat lagades och som höll rummet varmt om vintern.


Många möbler fanns och den här stolen var väl "insutten" skulle man kunna säga.


Alla husen är omålade och gråa, visst ser det charmigt ut.


I hagen gick hästen och betade och det fanns en sjö i närheten.


Ett par svin buffade runt i sin inhängnad.


Titta på gårdsptunets stenar, hur orkade de lägga det här stenpusslet? Det är inga små stenar de handskades med.


Vi hade lite ont om tid så vi skyndade oss att gå igenom stugorna och sen var vi fika-sugna. Kaffe med hembakad rulltårta för 2 pers 71 kr är helt OK.


Under tiden som vi fikade i trädgården goade hönorna och tuppen ner sig i den solvarma sanden.


Många fler bilder finns men man kan inte ta med alla. Vi sade hej då till övriga  träffdeltagare och gav oss av till husbilen. Vid parkeringen upptäckte vi att det fanns en latrin-tömning för husbilar ....fantastiskt. 


En mycket vacker plats och jag skulle inte ha något emot att ha ett sådant sommarställe. Nu hade vi ju också en fantastisk tur med vädret.
Vi har besökt en annan sådan här gammal by, ett av de äldsta självhushållen i Sverige, den ligger i Medelpad och heter Gudmunstjärn
Lägg den på minnet om ni semestrar i vår norra landsända någon gång.
Så var helgen slut och OS med, men inte det fina vädret....hoppas jag.


3 kommentarer:

  1. Så trevligt! Hit vill vi definitivt komma!

    SvaraRadera
  2. Det ser verkligen mysigt ut. Vi tycker det är väldigt intressant att se hur människor levde förr. Så tycker man ju ändå att det är tråkigt nät en bygd mer eller mindre dör ut. Tyvärr är det ju ännu vanligare i stora delar av Norrland. Men finns ingen försörjning, blir det lätt så här. Folk kan ju inte bo på landet längre och få ett drägligt liv. Det är väl det som är det mest trágiska om vi skall vara årliga. Men allt har ju sin tid, sägs det. Men ibland hänger man inte med riktigt. Kul att få hänga med på er resa dock. Kramar 3 M

    SvaraRadera
  3. Vilka " Pärlor ni tipsar om!

    Kram från oss!

    SvaraRadera