fredag 28 juli 2023

Guldvaskning i Ädelfors


Noels och Mindys födelsedagspresent, passade vi på att uppfylla när vädret var ok. 

Vad ska man ge sina barnbarn i födelsedagspresenter idag, det är frågan vi alltid ställer oss. Prylar och leksaker har de redan i mängder så kanske en upplevelse skulle gå bra, nu när de börjar ha åldern inne.

Alltså blev det en tur till Ädelfors utanför Vetlanda. Här fanns förr en ort som hette Gyafors och som senare fick namnet Ädelfors, eftersom man 1737 hittade guldmalm i området. År 1741 skedde första guldsmältningen. Sedan 1737 har det hittats guld på 90 platser i bergen runt Ädelfors. När gruvan lades ner 1889 var lägsta brytningsnivå mer än 300 meter under marken.Senare har man gjort fynd men de har varit alldeles för små för att man skulle återuppta gruvdriften.

När berg vittrar, blir resultatet till största delen lera men motståndskraftiga mineral som kvarts, guld eller oxidmineral bildar stengrus och sand. Det vittrade materialet hamnar så småningom i dalgångarna mellan bergen. Där tar älvaråar och bäckar hand om gruset, sorterar det och transporterar det vidare ut mot havet. Om bergen innehåller guld, som de gör runt Ädelfors, innehåller det vittrade gruset guldkorn. Genom Ädelfors rinner Emån och gruset i strandbankarna är guldförande. I och med detta bedrivs en ny guldnäring Ädelfors, guldvaskning.


Vi hade tänkt ta lillebilen Pärlan, men det fick bli husbilen Pensionärsvillan. 😀

Startade halv 9 på tisdagens morgon, vi hade ju tänkt vara framme vid 10-10.30, men så blev det inte. Barnen satt och målade vid bordet och då har man inte koll på vägen, vilket gjorde att Mindy blev åksjuk och kräktes. Vi som inte hade nåt ombyte mer än byxor med. Fick stanna på Intersport och där hittade jag några T-shirt till reapris, sen kunde vi fortsätta och var framme vid 11 tiden.


Hur deras biljettsystem funkade vet jag inte, men vi betalade 240kr/per barn och 150kr/pers för oss som inte skulle vaska utan bara hjälpa barnen. Att vaska guld tar på krafterna och kan tyckas bli lite långtråkigt ibland, då finns studsmattorna intill för barnen. Här finns även bänkar och bord där man kan äta sin medhavda matsäck.


Vi passade på att äta lite i husbilen, men det finns ett kaffé där man kan stilla hungern, om man inte har med egen matsäck. Sedan fortsatte barnen att vaska.


När de kändes klara fick de med sig varsitt glasrör, med det guld de hade hittat.


Och visst blev de några korn rikare, men mest blev det nog en upplevelse och kunskapen om hur man gör.


Vill man bo över så finns där både camping och små hus.


Så var det dags att vända hem igen. En glass från Coop i Ekenässjön smakade bra, men när vi skulle åka igen så hade vi punka på bakdäcket! Vilken otur!


Ringde Assistantbolaget och sedan vänta i drygt 40 minuter innan han kom. Han blåste i luft och kunde konstatera att däcket var helt, men ventilen var trasig. Jaha bara att söka någon som kunde hjälpa oss med ett ventilbyte. 


Fick tag på Lättebo däck och de kunde hjälpa oss om vi kunde ta oss till deras verkstad som låg 5 km bort. Assistantkillen pumpade i mer luft och vi kunde köra till verkstaden.


De kom trots att de redan hade stängt. Plockade av hjulet och fixade ny ventil på en kvart. Sen kunde vi köra hem igen och var hemma vid 20 tiden hos sonen, där vi bjöds på nyfriterade och hemmagjorda vårrullar med ris.....så gott efter en lång dag på bara smörgåsar.


Stort TACK till Lättebo Däck för hjälpen.
Det blev trots allt en riktig upplevelsedag med både spyor, guldvaskning och däcksproblem. 😂😁


6 kommentarer:

 1. Guldvaskning låter ju riktigt trevligt och vi håller med om att upplevelser är det allra bästa att ge barnbarnen. Tänk att vi för ganska många år sedan har en likadan upplevelse med åksjuka barn när vi skulle åka med Lars barnbarn till Göteborg. Då insåg vi att det var läge sedan vi hade barn i bilen, inte ens hushållspapper hade vi med. Då fick jag gå in på sportaffären i Allum och köpa shorts och T-shirt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var glad att vi tog HB, för där hade vi vatten och handdukar. Även om inte all lukt gick bort så blev det i alla fall bättre med rena kläder.

   Radera
 2. Vilken upplevelsedag ni fick! All heder åt Lättebo Däck, inte ofta man får höra om sådan service.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja killarna kom nyduschade och fixade däcket. Det kallar jag service.

   Radera
 3. Nej åksjuka är inte roligt att starta med och snabbt kommer det. Jakob satt bredvid barnbarnet i vintras, påväg till skidbacken, och hon kräktes, han hann inte ens få upp kräkpåsen. Det blev till att stanna och köpa ny vinteroverall.
  Guldvaskning, var säkert roligt och tålamodsprövande. Och som avslutning på resan, punktering. Vilken super service av den firman, tummen upp.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Men vilken rolig upplevelse för barnen och att ni kunde ta husbilen var säkert jätteroligt för dom. Sen är det bra att man kan få assistans när det strular med bilen.

  SvaraRadera