måndag 26 september 2022

Öland runt och test av vindskyddet.

 Nästan varje år har vi varit till Öland, antingen på sommaren på semester eller, som på senare tid, på hösten. Nu var det dags i år igen. Tillsammans med kompisarna Thomas och Annica siktade vi in oss på Öland igen. Man kan välja flera vägar att ta sig dit från Ulricehamn. Den här gången valde vi att åka över Gisslaved och Växjö ner, men över Vetlanda och Nässjö hem.


I Gisslaved åker vi förbi den här figuren.


Vägarbeten träffar vi också på.


Stannar för fika utanför Forsheda och fortsatte sedan mot Kalmar. Där har vi en finfin ställplats som är gratis och väldigt lungt. Finns på https://park4night.com                   N 56°41’47   E 16°21’59


Härifrån har vi fin utsikt mot Ölandsbron.


Det blev som vanligt en lugn natt och på morgonen fortsatte vi över bron.


Vi kör mot den södra delen och nu dyker kvarnarna upp.


Vid Resmo stannar vi för en fika ute, även om det var mulet och ingen värme precis. Varma jackor och tröjor åkte på. Passade också på att tömma toan.


Kör vidare mot Mörbylånga och kollar en gratis parkering. Nu skulle vi inte stanna, men det kan vara bra att veta till en annan gång.


Nu har också solen tittat fram, men det blåser.


 Vi fortsätter den gamla vägen mot Södra Möckleby. Lite roligare att köra andra vägar ibland, än de som man är van vid.


Lite mindre väg och vi kör mellan ladugårdarna.


Bönderna har fullt upp.


Vi kör mot Ottenby och här går fåren och betar alldeles invid vägen, inte alls rädda för trafiken. De gick snällt undan när en bil eller buss kom.


Nog är Öland stenigt, kan inte vara mycket till bete här.


Stannade ute vid fyren och passade på att ta lite lunch, men vi satt inne i bilarna för det blåste för mycket. Ingemar och Thomas tog sig en promenad till fyren för att kolla lite på fåglarna.


Kör vidare efter östra sidan.


Gör lite avstickare ut mot kusten för att kolla lite ställplatser. En del är gratis andra vill ha betalt, som i Gräsgårds fiskehamn.


Nästa väg ut blir till Skärlöv.


Här vid Skärlöv fanns en nygjord plats för 2-4 bilar och de tar gärna emot en peng. OBS! skylten ovanför P gällde just parkringen, ställplatsen låg bredvid. 


Vi letade loppis men fann bara en som var öppen. Däremot fanns det pumpor att köpa. Fatet är inköpt vid en tidigare resa till Öland.


I ladan fanns massor av grönsaker, ägg, godis och mycket annat att köpa. En sätt-vitlök och lite rödlök samt lite godis blev det, men ingen stor pumpa fick följa med hem.


Inte mycket till vindsskydd här.


Vi for vidare efter inköp till Bläsinge. Här kostat det nu 100kr med tömning vid TC. Solen sken, men i horisonten såg vi mörka moln.


Blåsigt men ändå härligt att sitta ute. Än så länge inget regn, när de andra gick ner till hamnen.


I våras köpte vi ett vindskydd, men har inte testat det förrän nu. Det är i 2 delar som man blåser upp och sätter ihop med en dragkedja. 


Vi behövde ha skydd från två håll så vi delade på dem, funkade jättebra. Tråkigt nog kommer de bli blöta.


 Och visst kom det några skurar, så vi fick snabbt hoppa in i bilarna. En fin regnbåge visade sig sedan.


Vaknade till en ny morgon med sol, tog det lugnt innan vi gav oss av norr ut. Körmot Föra när vi upptäcker att vi behöver tanka. Söker på GPS om närmaste tankställe, som visade sig inte fanns. Det enda vi hittade var i Borgholm alltså vänder vi och kör dit.


Fortsätter sedan på den västra sidan upp.  Många fina små hus kör vi förbi, många av dem används som sommarhus.Vi fortsätter till Böda och stannar till vid en affär som hade 50%, men hittade inget som passade oss. Kör en runda mot Byrums- Sandvik för att se lite annat, innan vi styr mot ställplatsen i Kalmar. 
Stannar även denna gång med utsikt mot Ölandsbron. Några tyskar hade också hittat hit och de var ner och badade. Det kände inte vi för, men kanske man skulle ha tagit tempen på vattnet i alla fall. 
Nu har vi gjort Öland för i år.


Fortsätter på fm mot Nybro och vidare mot Nässjö och Jönköping.  Den här gången blev det ett stopp på IKEA där vi passade på att äta samt handla lite på A6 innan vi styrde mot hemmet.
Nu får husbilen stå ett par veckor, men sedan drar vi söder ut.6 kommentarer:

 1. Vilka fina dagar ni fick på Öland. Vi brukar försöka få några dagar där varje år och nu har vi äntligen beslutat oss för att åka dit på torsdag. Det är många år sedan vi var på Skördemässan och där ska vi även träffa mina f d grannar som ställer ut där.
  Så skoj för er att planera en resa söderut. För vår del blir det snart dags att sätta in Laikan i vinteridet.

  SvaraRadera
 2. Ja Öland är ett riktigt dragplåster. På torsdag lär det bli ganska fullt av husbilar då Skördefesten drar igång. Den har vi besökt några gånger.

  SvaraRadera
 3. I år inget Öland för oss, var flitiga besökare på skördedagarna för..

  SvaraRadera
 4. Vädret bestämmer man ju inte över och så länge det inte regnar kan man som ni också gjorde, sitta ute. Vi har inte varit på Öland på ett par år, kanske man ska ta sig en tur men det får i sådana fall bli efter skördefesten.
  Vart åker ni senare i höst?
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vädret kan man inte styra över och så länge det inte regnar, kan man som ni gjort, sitta ute med tjocka kläder. Det är ju mysigt att vara ute i alla fall. Vi har inte varit på Öland på ett par år, kanske man ska ta sig en tur, men det får bli efter skördefesten. Vart ska ni åka senare i höst?
  Kram

  SvaraRadera
 6. Härlig tur ni gjorde på Öland och smart med uppblåsbara vindskydd. Väder och vind och bra kläder, då klarar man sig.

  SvaraRadera