onsdag 9 december 2020

Akuten

 För första gången i mitt liv (tror jag) har jag fått uppsöka Akuten i Borås. 

Jag får och har fått ont bak i ryggen på vänster sida flera gånger i flera års tid. I maj blev det ett besök på vårdcentralen då jag trodde jag skulle bli tokig av smärtan, som jag tycker har blivit värre och värre den senaste tiden.

Då trodde doktorn det var en muskelkramp och jag fick muskelavslappnande tabletter, Klorzoxason Evolan (varför ska det vara så konstiga namn på medicin?) samt Oxikodon med morfin. Dagen därpå var jag bra.

I måndags var det dags igen och då var smärtorna värre och kom stötvis med korta mellanrum. Provade med KE, Ipren och Naproxen, inget hjälpte. 

Att ringa 1177 och tro att man ska få kontakt direkt... nej det ska man inte tro.  Jag fick vänta nästan 35 min innan jag fick prata med någon. När jag äntligen fick prata med en sköterska, så var min fråga om jag kunde ta de tabletterna med morfin, jag fått tidigare? Nej, det tyckte hon inte, åk till Akuten, sa hon. 

Ingemar körde in mig och vi var inne strax före 23.00. Numera får anhöriga inte följa med in så han fick snällt sätta sig i bilen och vänta. Munskydd på och sen vänta med mina hemska smärtor i drygt 1 och en halv timma, då hade jag gett upp och ville bli struken från listan. Jag tänkte åka hem och stoppa i mig mer tabletter. Som tur var kom doktorn och ropade in mig (före de andra 5 som väntade).

Efter en hel del frågor, så trodde doktorn att det var njursten jag råkat ut för. Nu blev det morfin och de passade på att ta en del prover också. Dessa prover skulle jag få vänta på i en säng och på en annan avdelning. 

                

Ingemar fick åka hem, för det skulle ta ca 3-5 timmar innan jag skulle få svar. Någon direkt vila blev det inte, det var full fart i korridoren på avdelningen, där jag och andra patienter fick vänta.

Vid 5 tiden blev jag inrullad på ett rum och vid 6 tiden kom en ny doktor. Hon undersökte och hade ungefär samma tankar, som den första doktorn....att det kunde vara njursten. Fast nu hade jag inte ont längre. Däremot tyckte hon att jag skulle röntgas. Ny väntan, för de öppnade inte förrän kl 7.00 men nu kunde jag slappna av och sova lite. Röntgen blev det 9.00 sedan ny väntan, sedan kom doktor nr 3 och berättade att de kunde inte se några stenar eller vad det nu kunde vara som orsakat denna hemska smärta. Jag fick med mig stolpillret Diklofenak Mylan, som skulle funka snabbare vid smärta.

Vid halv 10,30 kom Ingemar och hämtade mig och det blev vila hela dagen och tidigt i säng.....här skulle sovas.

Nu trodde jag ju att allt skulle bli bra men.....där fick jag tjii!

Onsdag den 9 dec.

Idag kände jag mig jättebra, slog in lite julklappar till barnbarnen och sydde sedan nytt tyg på soffdynan.


Det skulle jag inte ha gjort!! Redan när jag höll på att klippa tyget började jag känna av ryggen och när jag sydde de sista stygnen hade jag samma värk som i måndags. 
Den här gången tog jag en tablett av Oxikodon samt muskelavslappnande KE dessutom Diklofenak Mylan i rumpan (fick dem av doktorn i går) Tänker inte åka till Akuten fler gånger. Smärtorna började avta och jag kunde slumra på soffan. 
Nu ikväll mår jag bättre, har inte ont längre, men haft lite illamående. 

Kan det ha varit muskelkramp igen?? Jag tror det är så tyvärr. Det betyder att jag kan inte sitta vid symaskinen eller vävstolen mer än ca 40 till 50 minuter, för det är då jag får ont. 😩 Föder hellre barn än har den här hemska värken.

Någon som kan tipsa om bra gymnastik för mina ryggmuskler? Konstigt nog, får jag inte ont när jag sitter i soffan kollar TV och virkar eller stickar, men man vill ju göra annat också. 

Jaha då har man varit Akutpatient och det hoppas jag att jag slipper framöver.


5 kommentarer:

 1. Jag tror hellre att det är en nerv i kläm än muskelvärk. Du hade ju problem med ischiasnerven redan när du väntade Tina minns jag, den nerven är den största i hela kroppen.

  SvaraRadera
 2. Bästa hjälpen får man, om man som jag gjorde, kommer in som ett kolli i en ambulans, då kopplas alla resursen in. Vi börjar bli lite äldre, krämperna kommer, ofta ganska diffust. Jag har också en burk värktabletter står, än så länge orörda, men jag vet var de finns. Krya på dig.

  SvaraRadera
 3. Det där lät inte kul! Nu får vi hoppas det ger med sig. Ett gott råd är väl att ta kontakt med sjukgymnast (fysioterapeut heter det väl numera) i primärvården så får du säkert ett bra program med rörelser. Här i Falköping kan man boka tid direkt på nätet, inga remisser eller annat krångel och de HR hjälpt oss flera gånger med krånglande axlar och knän. Tyvärr blir vi ju inte yngre så lite slitage och krämpor kommer väl tyvärr. Håller tummarna för att det ger med sig så fort som möjligt!

  SvaraRadera
 4. Trist med värk och problem som kommer. Känner igen det. Inte kul, men kolla med fysioterapeuten på din rehab.enhet. Det gjorde jag och fick bra övningar, som hjälpt mig bygga upp musklerna och avlasta en del smärta. Ha en bra Advent!

  SvaraRadera