fredag 13 november 2020

Ljusstöpningstider



För många, många år sedan, började jag stöpa ljus lagom till jul. Det blev som en första start på julfiandet.... ljustöpning, 1:a advent, julbak och julklappar. 😀

 Vem som lärt mig har jag ingen aning om....kanske min mamma eller kanske i någon flickgrupp, roligt är det att i alla fall, att se ljuset växa fram, här är det verkligen ett hantverk. 

På 80 talet var vi ofta flera kompisar, som hjälptes åt att stöpa. Under tiden vi jobbade med ljusen, så fixade våra karlar maten och glöggen, för oftast var det runt 1:a advent som vi satte igång. Någon hade middagen, någon hade efterrätten och någon hade fikabrödet och glöggen. Det tar ju nästan hela dagen och det blev verkligen julstämning.

Tone jag och Marie-Louise (Mile) 1986

För att kunna få ut så mycket som möjligt av ljusmassan, har jag fått en bekant att tillverka specialhållare för ljusmassan. För stearinet flyter på vattnet och jag ville ha det mer koncentrerat, än hela grytans storlek.


En rejäl kittel eller gryta, för att göra långa ljus behövs också.


        
Många ljus blev det 1984 


Lillan drar och plockar av droppen. 1988
Man måste ju hänga upp de doppade ljusen. Sedan ska de dras lite, så de inte blir krokiga. Dessutom får det inte vara drag för då blir de också böjda. Pannrummet är den plats där vi får rum med ställningen och grytan som vi doppar i.

Ibland har barnen, när de har blivit lite äldre, fått vara med och då har vi varit i köket. 


Vad ska man använda för att stöpa ljus då? Själv sparar jag alla stumpar och får en stor påse med stumpar från dottern Lena varje år. Dessa smälter jag och silar bort alla vekar och sot, innan jag använder det. För att få fina ljus som inte rinner tillsätter jag även färdig ljusmassa. 1 paket ger ca 18-20 ljus och med tillsats av stumarna så kan det bli det dubbla.


I år kom Ulla och Torgny och var med. Ulla var nybörjare och nyfiken på hur man gjorde. Här knyter hon på ljusvekar i rätt längd, som hon dragit i bivax först, för att vekarna ska brinna bättre.


Åldern tar ut sin rätt....vi har båda var sin pall att sitta på och med avstånd. 😄 När det är dags att göra nya dopp får vi resa på oss. Ett ljus doppas ca 35 - 40 gånger innan det har den rätta tjockleken, så det blir många upp och ner på stolen. 😀


Torgny hade gjort en jättegod Lasagne och jag en kladdkaka med nötknäcke på toppen. Någon glögg blev det inte ....vill ju inte tjuvstarta för tidigt, men nu har vi ca 40 fina ljus var, att elda på till jul. 


I dessa tider får man göra så gott man kan för att umgås på rätt sett. 
Snart är det jul.....hur tänker ni då?

11 kommentarer:

  1. Så fina ljus, de kommer ni att njuta av nu i mörkret.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack Maggan för all hjälp jag fick för att få så fina ljus. Jag vet inte om jag har hjärta att bränna upp dem....
    Tack för en trevlig kväll och dag 💐😘

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa och kul att se! Minnen från förr dyker upp ... vi var ett gäng som också stöpte ljus, då för mer än 40 år sedan ... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var många år sedan sist, roligt att passa på att stöpa nu när vi ändå är hemma.

      Radera
  4. Vad du är duktig och fått så raka fina ljus, imponerad. Roligt att ni kunde göra det tillsammans med era vänner. Bra att ha folk i köket också som ser till att ni får mat hihihi.
    Fortsatt trevlig helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Förr var det ett gemensamt nöje för oss alla och inledde julfirandet. Numera blir det när vi ändå är på hemmaplan. Och det behövs verkligen ljus i de här mörka kvällarna.

      Radera
  5. Jättefint och roligt att se.

    SvaraRadera
  6. Så härligt att stöpa ljus! Vi gjorde alltid där när jag jobbade och då stöpte vi även ljuskronor som var så fina. Det doftar verkligen jul och inga ljus brinner så vackert som de hemstöpta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ett kul nöje och nu ska vi testa på ljuskronor, finns massor av tips på internet och Youtube.

      Radera