söndag 5 juli 2020

Vilka tider

Ena dagen +30 och nästa +14, det kallas Sverigeväder. 😀
Vaknade idag till en grå och mulen dag med både regn och blåst.


När det är så varmt, så bor vi perfekt, med strandnära och kan ta oss ett dopp när vi vill. Då passade också barn och barnbarn att hälsa på och bada. Umgås och fika kunde vi göra ute. 


Vattnet höll en temp på +24 gr och det är bra för att vara i början på säsongen.


När det var som varmast höll vi till i stugan, den behövde fräschas upp inför en eventuell försäljning. Vi börjar ju bli till åren och tycker vi har nog med hus och husbil, hinner inte vara i stugan så mycket som förr.
De senaste åren har det blivit mest ut och klippa gräset.
Vi upptäckte en del skador på panelen, som behövde åtgärdas. Sen har vi har haft en fantastisk hjälp av våra underbara kompisar Thomas och Annica, som verkligen har ställt upp. 


Stuprören var svarta och behövde tvättas, det skötte Annica. 


Man behöver vara två för att få upp rännorna igen och enligt Ingemar får jag inte klättra på stegar, nu när mina ben är dåliga.


Annica har målat alla våra fönster och Thomas har hjälpt Ingemar med snickerier.


Våran provisoriska grill fixade Annica till, då stenarna låg huller om buller.


Vad har jag gjort då? Jo jag har lagat mat och fixat alla innanfönster inne. Målat verandan och lite annat smått som inte kräver en stege. Fått bra motion med gräsklipparen. Vet ni hur långt man går för att klippa en stor gräsmatta? Jo det blev hela 3,2 km. 😅


Efter en svettig vecka avslutade vi hemma hos oss. Första delen av kvällen på altanen, sedan nere vid lillstugan och på den altanen.(första gången vi kunde sitta där) Kvällen var ljummen och vi kunde sitta ute till 23.00 .....en riktig fin sommarkväll.


Nu är värmen borta och vi har haft en hel del regn och då kommer alla bruna sniglar fram. Tagetes älskar de och jag får ställa korgen högt. Hittade en som hade tagit sig upp och höll på att ta sig in bland blommorna. 😫


I rabatterna får inte Dahliorna vara ifred, några har klarat sig, men hur det går med denna får vi se.


I våras såg det ut som på den första bilden.....nu finns inte mycket blommor kvar. I stället har jag planterat ut mina tomater och de har fått vara ifred för sniglarna. Sen behöver jag ju inte vattna så ofta, det sköter regnet åt mig. Tur att rosorna blommar, så det finns lite färg i rabatten.


Smultron och jordgubbar har vi skördat i år. Jordgubbar ca 1-2 L/dag. Även jordgubbar gillar sniglarna och vi försöker skydda dem från både fåglar och dessa små odjur.  Inga barnbarn här, som äter upp våra smultron, så även där blir det en hel del. Squash/Zucchini odlade jag för första gången förra året och i år har vi även gul zucchini (gillas inte av sniglarna). Alltid lika spännande att se hur de blir. Även några gurkplantor fick plats, vi får väl se om det blir några gurkor på dem längre fram.Ogräsrensning blir det inte mycket av på sommaren. De här blå/lila Nässelklockorna är ett riktigt ogräs i mina ögon, men kan bli fina när de som här, fick vara kvar bland rosorna.


Betydligt finare tycker jag blåklockorna är och jag plockar gärna in mina blåklockor. Tillsammans med de röda klängrosorna är det riktiga sommarblommor.... tycker jag.Vallmon har blommat över och många har vi plockat bort, de är så yviga. Tagetes har jag sått själv. De är de lättaste blommorna att ta frön av och så nästa år. Dessa kommer från frön, som säkert var 2 år gamla.Att frön kan ligga i jorden flera år innan de gror, fick jag se idag. För ca 15 år sedan fick jag frön av Opiumvallmon, som jag satte, sedan har det inte blivit av att jag satt nya. Idag fick jag syn på nya plantor efter så lång tid. Det går inte att göra opium eller heroin på dessa breddgrader, av kapseln så ni kan vara lugna. De är vackra att se på med sin rosa och lila mittdel. Det är den här vallmons frön vi använder när vi bakar, t ex frallor. Tyvärr så håller sig inte vallmon som snittblomma någon längre tid, men passar bra på s k ängsmark. Långlivade är de iallafall. 😄


Precis som vallmofrön är långlivade så tycks även petunians frön vara det. Dessa frön tog jag för ca 4-5 år sedan och trodde inte att de skulle funka, men så glad jag blev när de små gröna bladen tittade upp. Nu har jag ett 25 tal plantor som sprider glädje med sina rosa blommor. Det blir mycket billigare att plocka frön själv från blommorna, men mer arbete med plantering och omskolning av plantorna. Fast jag gillar ju det här med blommor och grönsaker, särskilt nu när man ska hålla sig hemma.

Eftersom vädret styr oss, så blev det ett blogginlägg idag. 
"Nu går jag ner i min källare"♫♫ ....för nu ska jag fortsätta väva mina mattor.....ha det gott alla där ute.

5 kommentarer:

 1. Vad trevligt ni har det. Att vi sålde vårt hus, är bland det bästa vi gjort. Det finns roligare saker att göra, än att bara underhålla och rensa i rabatter. Lycka till.

  SvaraRadera
 2. undrar om det är vallmofröna från Australien som jag gav dig, då är det 20 år sedan du fick dom.

  SvaraRadera
 3. Vad härligt med bra hjälp från era vänner. Det går dubbelt så fort och är dubbelt så roligt att jobba om man är några stycken och hjälps åt! Nog verkar ert torp vara ett riktigt smultronställe, men när man bara känner sig tvungen att åka dit för att klippa gräs eller jobba är det inte kul. Med er fina trädgård och huset hemma + husbilen har ni nog fullt upp!
  Ha det fortsatt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi eller rättare sagt jag har äntligen insett det. Ingemar har pratat om försäljning i flera år och nu verkar det som om det är läge för det.

   Radera