torsdag 12 december 2019

Juletider då får husbilen vila


Vintern kommer och går. Någon snö till jul kan vi nog inte vänta oss här i södra Sverige. Vi får njuta av de snöbilder kameran har fångat.



Idag har vi varit och köpt en konstgjord julgran. Jag som alltid har sagt att en jul utan riktig julgran, är ingen jul. Men så här i miljötänkets tider så är det nog dags att tänka om. Varför ska vi såga ner de små granarna, för att sedan slänga dem på soptippen när julen är över? Nej jag har faktiskt tänkt om, idag finns så fina och naturtrogna julgranar, så de riktiga får stå kvar och växa till sig.



Den här har även en massa små inbyggda LED-belysningar, som är strömsnåla och nu behöver vi inte ha problemet med att placera lamporna jämt över granen....det är redan fixat och klart. Men tänder den... det gör vi nog inte förrän strax före julafton....en sed från mina barndomsjular.
Då fanns inte elektriska julgransljus, utan det var stearinljus som vi fick hjälpa till att tända. Jag som var äldst fick tända det första ljuset. När de brunnit en stund släckte pappa alla ljus. 


julen 1951 fotona tagna med en lådkamera.


Jag och Anita

Julklappar har vi redan köpt in och då bara till barnbarnen. Så länge de är små så är det ju inga svårigheter att hitta passande julklappar, som inte är för dyra. Värre blir det ju äldre de blir, för då blir också önskningarna dyrare och gärna tekniska prylar.

På min tid, före tonåren, så fick vi många småpaket, men en gång fick jag ett jättestort paket. 
Jag var en tum-sugande  femåring och det gillade inte min mamma. Hon pratade med min farmor och farmor talade om för mig att om jag slutade suga på tummen så skulle hon säga till tomten att jag skulle få den största dockan som fanns. Gissa om jag slutade snabbt. Stora celluloiddockor stod högt i status hos en femåring.
Så kom julen och alla paket var utdelade av tomten (pappa hade gått för att köpa tidningen) men inget stort paket till mig, så besviken jag var.  Inte förrän pappa kom tillbaka "hittade" han ett paket, som tomten hade "glömt" lämna fram. Det var det största paket jag någonsin fått och inuti låg givetvis den efterlängtade dockan, med röd veckad kjol, vit blus och under ett stickat linne, fina underbyxor och stickade strumpor och skor av vaxduk samt en pälsjacka med tillhörande mössa. Det var en superlycklig femåring, som somnade den kvällen med dockan i famnen.


Det här är inte min docka men så såg hon ut, bilden lånad från internet.

I 3 dagar har vi haft vår lilla Mindy (näst yngsta barnbarn) här. Vi har bakat lussekatter och hon har satt dit alla russinen. Vi har lekt och njutit av att få umgås. Att vara borta i 2 månader utomlands från dessa små, är ibland svårt och jag får en väldig hemlängtan till dem.


Nu är det mycket med förberedelser inför julen. Ljusstakarna har kommit upp, julgardiner ska upp idag. Sedan har vi baket, för en jul utan mammas pepparkakor och lussekatter.... det är ingen jul. 

Jag fuskar med att tända det tredje ljuset redan idag och önskar alla en trevlig tredje advent.


Lite resumé av vår höstresa kommer längre fram, när tid finns att minnas.

11 kommentarer:

  1. Då har ni också blivit med plastgran...pga allergi har vi haft plastgran i 30 år och det fungerar. Du får plocka in lite gran/tall kvistar i stället. Här i Spanien finns ingen tall och ingen gran, Jag tjuvar lite kvistar från häcken i stället.

    God jul på där uppe i norr!

    SvaraRadera
  2. Det är bra att ni också köpte en gran man bara kan damma av o plocka in igen år för år :-) Vi har haft en sån i hela mitt liv tror jag, mycket på grund av allergi...men nu är jag glad att vi fortfarande har en sån, säger som dej att varför ska man kapa ner en gran bara för några futtiga juldagar. Det är nog mycket kalhyggen så låt dom stå kvar. Ha det fint och njut med era nära och kära hemmavid . Kram

    SvaraRadera
  3. Bra med konstgran så slipper vi även alla de hundratals smådjuren som kommer med in i värmen. Vi har också sådana granar fast hos oss lyser granen från 1:a advent. Saffransbullar har vi redan bakat två omgångar, undrar Vem som äter upp alla hahaha
    Trevlig Advents helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag vänjer mig med tiden. Saffransbullarna försvinner här också, har bakat nya idag. 😁

      Radera
  4. Visst går det bra med plastgran! Det har vi haft i flera år, men i år pratar vi om att sätta den i uterummet. Vårt vardagsrum blir så trångt när familjerna växer.
    Nog är det kul med julförberedelser men skönt att det inte är någon större hysteri...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tar det lugnt och jag har skalat bort många måsten. 🎄

      Radera
  5. Vi gör tvärtom, vi vilar ut i husbilen.

    SvaraRadera
  6. Julgranar är som vilka odlingar som helst, de är alla ämnade till Julen och inte tänkt att bli stora granar. Den som odlar julgranar är att jämföra med en bonde, de skördar än om det tar längre tid, det trodde jag alla visste. Däremot en plastgran, är ju precis det vi INTE skall handla, det är en riktig miljöbov som kommer lång- långväga ifrån. Nej njut av det svenska arvet och doften med en riktig gran, om man inte är allergisk - för köper ingen de huggna granarna är det verkligen ett slöseri och odlaren får i förlängningen ingen ekonomi att odla nya granar. Granar skall slängas som brännbart, då blir de återvunna som energi. Kalhyggen är lika med en nyskördad åker och det skall bli plantering igen. Jag hade en plastgran en gång som luktade diverse kemikalier, jag fick slänga ut den helt enkelt. Det finns ingen deklaration på vad en plastgran innehåller, i alla fall inte den jag köpte en gång för många år sedan. En svensk julgran kan aldrig jämföras med en plastgran:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid lika tråkigt när man inte vet vem som har gjort inlägget. 🤔

      Radera