lördag 20 augusti 2016

Skånebesök

Då var det dags för en utflykt med Pensionärsvillan igen. :) 
Den här gången drog vi ner mot Helsingborg och Råå. Som vanligt tänkte vi övernatta nere vid Råå hamn. De gånger (och det är ganska många) har vi oftast stått ensamma eller det har varit så där 2-4 bilar till. Döm om vår förvåning när vi ser att här står ca 25-30 husbilar, både svenskar tyskar och holländare. Platsen har blivit populär eller har det blivit fler som skaffat sig husbil :)
 Här finns ingen tömning men vatten och toalett.


Ingemars syster hade flyttat in i en ny lägenhet och vi passade på att ta en titt på den, innan vi skulle fortsätta mot Lomma.
Vi sammanstrålade med Ingemars syster och svåger från Lindome och besökte storasyster i hennes nya lägenhet, som var väldigt fin.
Vi blev bjudna på kaffe och äppelkaka, sedan fortsatte vi mot Lomma och syskonträffen. 


Nu blev vi bjudna på en lättare lunch, som bestod av typisk dansk smörrebröd.
Alltså grovt bröd och ägg, sill, potatisröra, leverpastej, tomater, lax och hovmästarsås samt ost....jättegott!!


Efter lunchen bar det iväg in åt landet förbi Lund. Målet var Skarhults slott.
På slottet skulle vi vara med på en guidad tur om Den dolda kvinnomakten på slottet under 500 år. Det var en intressant utställning och guidetur. Vi fick bland annat veta att kvinnorna på 1500-1600 talet inte ansågs myndiga förrän de blev änkor (och det vart de oftast tidigt), då männen oftast omkom när de var ute i krig. Om de gifte om sig däremot så förlorade de sin myndighet, för då var det åter mannen som bestämde. Här på Skarhults slott fanns det ändå flera kvinnor som ställde och styrde.Vi fick också veta att det var endast den manliga avkomman som kunde ärva slottet oavsett hur gammal eller ung han var. Under årens gång har ca 20 kvinnor styrt på slottet Skarhult och den som var först var Mette Rosenkrantz 1533-1588, här kan du läsa om kvinnorna.Slottshistoria är intressant och är du intresserad så kan du läsa mer här.När Hans Hugold Julius von Schwerin ärvde slottet 1922,  moderniseras det och hans hustru  Margaretha von Schwerin, född Uddenberg, startade 1944 en hushållsskola för flickor och den var igång fram till 1957 då maken avled.
Alexandra von Schwerin är gift med Carl Johan von Schwerin, som idag äger Skarhults slott, det är hon som står bakom utställningen Den dolda kvinnomakten -500 år.Efter vi gått den guidade turen så vände vi tillbaka mot Lomma, men stannade till vid Naturreservatet Rövarkulan för en fika.

Från Skarhult fortsatte vi en bit på E 22 sedan tog vi av på en mindre väg ner mot Rövarkulan, som ligger som i en ravin med skifferberget på ena sidan den lilla ån och bokskogen på den andra sidan.
Vi var så långt ner att här funkade inte internet och blåsten kom inte åt. Det var väldigt rofyllt.
Här dukades fikat upp och det smakade bra nu med kaffe och kaka.
Borden bestod av två rejäla plankor med bänkar.
Tillbaka i Lomma satte förste kocken igång med att grilla blandfärs och lammfärsjärpar på spett.
Menyn bestod av
Kall grön ärtsoppa med pepparrotsfraich
Kryddiga blandfärsjärpar och lammfärsjärpar med
 couscous och grillade grönsaker.
till efterrätt Tiramisu med rabarber och hallon.
Allt så jättegott.
Stort TACK till Lars-Göran och Mia för den trevliga utflykten och all god mat.Vi övernattade i husbilen på deras parkering och samlades, innan avfärd, för frukost. 
Nästa gång är det nog vår tur att ordna med syskonträffen.

Vi styrde nu mot Höganäs, dit våra husbilsvänner från Löderup flyttat. Vi visste inte om de skulle vara hemma, så det var en ren chansning. 
Vi hade tur....de var hemma och här blev vi bjudna på sillunch....så gott. 
Naturligtvis gick vi husesyn också. Samtalen handlade så klart mycket om kommande resor i höst/vinter. Eftersom vi båda har varit i Marocko och de skulle ner dit igen, så blev jag väldigt sugen på ett återbesök där.....vi får väl se hur det blir i februari :)Besöket blev inte så långt, då sonen i Kinna väntar på hjälp med renoveringen av köket....så vi fortsatte dit. :)

5 kommentarer:

 1. Så enkelt att umgås när man har bobil!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så mysigt ni har det, ni koser er masse

  SvaraRadera
 3. Med guidening blir oftast de gamla slotten mycket intressanta. Tack för kartbeskrivning!

  SvaraRadera
 4. En mycket trevlig utfärd, gratulerar! Fina bilder även så.

  SvaraRadera