torsdag 18 augusti 2016

Kräftskive tider :)

Augusti är ju kräftans och surströmmingens månad. Kräftskivorna avlöser varandra, men här i söder hör man inte om surströmmingsskivor lika ofta. 
Fiska kräftor gjorde jag mycket som barn, vi hade tillgång fiskevatten vid den sommarstuga vi bodde i, ett roligt nöje även för oss barn. 
I Åsunden kunde man också fiska kräftor, om man hade fiskekort så klart. I slutet på -70 talet kunde vi få riktigt stora och fina kräftor, som vi sedan kalasade på. Minns att vi mätte den största till 25 cm mellan klo och svans (heter det svans på kräftan?) 
Här kan du läsa om de bestämmelser, som fortfarande gäller för kräftfiske.

 Jag har läst någonstans att snart blir det förbjudet att fiska kräftor, men kommer inte ihåg var det var. Kräftorna vi köper i affären har också blivit dubbelt så dyra.

I år har vi åter varit på kräftskiva, hos våra kompisar Torgny och Ulla. Det var lite mulet på förmiddagen, men när vi kom dit vid middagstid så sken solen.
Vi har som tradition att alltid börja med en Paella. I år var det Leif som fick vara hjälpreda till Ulla och hålla i vindskyddet, för det kom riktiga kastvindar.


Jag gjorde min egen Paella med riven blomkål i stället för ris.


Om ni undrar över gasolställningen, så är den köpt i Spanien, speciellt för den rostfria Paellapannan.


Inte trodde vi tidigare i veckan, att vi skulle kunna sitta ute och äta, men det var ett härligt väder, som kom som på beställning.


Senare på kvällen kalasade vi på kräftor och räkor, men då var vi så upptagna av att äta och sjunga, så kameran blev helt bortglömd. :)


Ulla älskar levande ljus och tände lyktor i trädgården och givetvis behövdes det en brasa fram på kvällen, för när solen gick ner så blev det kyligt. Vi kunde ändå med hjälp av filtar sitta ute till midnatt.


Trots att solen gått ner så lyste den ändå upp himlen.


På morgonen vaknade vi till en strålande sol och det blev några timmar i solen innan vi skildes åt.


I slutet på nästa månad åker några av vännerna mot söderns sol och några blir kvar hemma under hösten.
Själva väntar vi till mitten av oktober innan vi packar och vänder näsan söder ut. 
Har ni bestämt om ni ska åka mot värmen eller stanna hemma?
Flygbiljetten hem t o r är bokad och betald :)
Ha de gott!


6 kommentarer:

 1. Jag tror det heter stjärt på kräftan, inte svans. Gud så gott, nu får jag nog ta och kvista upp till Ikea och köpa mig ett paket. Hälsa Ulla!

  SvaraRadera
 2. När jag var barn fanns det Flodkräftor lite överallt.
  Vi kastade tillbaka alla som var under 15 centimeter och kalasade på de stora.
  Numera äter jag lika gärna Räkor, mera mat i förhållande till kroppen.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Intressant tradition med paella ;) Vi älskar kräftor. Det ska egentligen vara kräftskiva på bryggan i helgen, men då ska vi på bröllop...

  SvaraRadera
 4. Visst är det fest att äta kräftor. Det har vi nog alltid gjort i början av augusti.

  SvaraRadera
 5. Vi har också ätit kräftor i veckan fast på kroatiskt vis, škampi na buzaru. Så gott! Havskräftor är gott men blivit lite för dyrt, vi fick våra gratis. Inatt står vi i dina hemtrakter men inte på den vanliga ställplatsen då den var överfull. Undrar hur länge den kommer finnas kvar?! Husbilarna ställer sig kors och tvärs och ingen tar hänsyn till att det är en vanlig bilparkering i mitten. Men fint är här, älskar Åsunden! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Imelda! Så synd att vi inte är hemma när du besöker Ulricehamn och Åsunden. Det hade ju varit kul om vi hade träffats. Jag kan hålla med dig angående ställplatsen, husbilsägare bör nog visa lite mer hänsyn. Antar att ni kanske står på grusplanen nere vid Willys, vi såg att där också stod några husbilar. Ha de gott!

   Radera