fredag 18 december 2015

Spanien förr och nu

Jag har haft lite funderingar på hur det är att fricampa, ta in på ställplats (=SP) eller camping nu mot för ca 5 år sedan. Och visst är det skillnad!
Första året vi åkte ner hit 2010 - 2011 kunde vi ingenting om hur det var att fricampa, så vi tog in på en camping en vecka, sen tyckte jag det räckte. Jag kände mig instängd på en camping även om den var jättefin.... och dyr. 
Vi fortsatte söder ut och nu testade vi på att fricampa. Vi hittade många fina ställen att stå på med utsikt mot havet. 
Finns det något mer sömngivande än att höra vågorna rulla in mot stranden?En populär plats var den som vi kallade "sommarstället". Där träffade vi flera av de svenskar, som vi fortfarande träffar här nere, även om de flesta numera föredrar Portugal. 
Här hade vi både vatten och möjligheter att tömma toan. Dessutom ett fint trädäck mellan de små husen.
Här firade vi både jul och Nyår. Och intill låg en Engelsk restaurang.
Idag är platsen stängd för husbilar :(Så är det idag på de flesta ställen som vi hittat. 
Husbilar ska in på camping eller på en ställplats. Tyvärr så finns inte så många ställplatser ännu i Spanien, men de är på gång. 
Den senaste hittade vi Rincon de la Victoria.


Den stora grusplanen i La Cala Mijas får man än så länge stå på och här är det ibland 50 husbilar. Nu är det bara under vintern man får stå här, för på sommaren är det förbjudet. 
Här är det nära till marknaden, som är på onsdagar och lördagar, och är på samma grusplan.En annan sak vi märkt är att priset på SP har stigit, från 6€ till nu 10 € och el från 2-3€.
Kanske inte så konstigt att många föredrar Portugal, där ligger SP-priserna på mellan 1.50€ till 6€.

Vi har pratat med en spansk kille och han berättade att du har rätt att parkera din husbil, där det är parkeringsplatser, efter gatan eller på andra parkeringar där inga förbudsskyltar finns uppe, men....du får inte ta ut möbler någonstans, annat än på SP och campingar.
Så här får man altså inte göra :)Då försvinner ju tyvärr lite av charmen med fricamping och att kunna njuta av solen i en solstol med vänner eller vid vattnet.

Fast visst finns det fina fricamingplatser på några ställen och ett av dem är ju 
Playa Carolinas där man också har badmöjligheter i två vikar.Och badat har vi verkligen fått göra i år. Tidigare har det varit blåsigt och vågorna har gått höga det har inte lockat till bad så ofta.Så mina vänner, ni som funderar på att övervintra kommande år, tänk på att det är en Ställplats (SP) eller Camping som gäller för Spanien till stor del.

När vi återvänder till vår husbil, så drar vi till Portugal, men på vägen ska vi kolla några strandnära fricampingplatser och hoppas att man fortfarande kan fricampa där :))

Nu är det snart julfirande här i hemma, men det saknas lite kyla och något vitt på backen för att man ska få den riktiga julkänslan.
GOD JUL på er alla.

16 kommentarer:

 1. God jul på er och oxå, vi tycker det är roligt samt en upplevelse att få följa er resa i Europa, vi står nu oxå resklara för en tur till Spanien, vår första vinterresa även om den blir kort så är det ett äventyr, sussi får blogga och jag kör, hundarna vilar i vanlig ordning mvh driver på husbilen ventilen, ha det gött och gott nytt år på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Då hoppas vi att vi ses någon stans där nere.

   Radera
 2. Tråkigt med förändringar som inte alltid är till det bättre. Vi har inte några planer att åka till Spanien, men det är ju tråkigt för dem som funderar på det.
  Önskar er en fin jul och även om jag är nöjd med en grön vinter, så gör det inget med lite snö under julhelgen :)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Synd att dom försvinner, men ju fler som fricampar ju fler förbud blir det ju så klart. Alla här önskar er en god jul!

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen. Vi önskar er också en God Jul på hemmaplan.

  SvaraRadera
 5. God Jul och Gott nytt år. Roligt och lärorikt att läsa eran blogg. Imorgon åker vi hem en vecka för att fira jul med barn och barnbarn. Kommer tillbaka på annandagen.

  SvaraRadera
 6. SP-priserna på mellan 1.50€ till 13€ Portugal Vi betalar 8€ här i Silver Galé något dyrare.

  SvaraRadera
 7. Synd at fricampingen forsvinner mer og mer... Jeg er enig i at friheltsfølelsen må være mye bedre på fricamping nede ved havet enn på en trang campingplass. Får håpe dere får det fint i Portugal uansett, og en riktig god jul! :)

  SvaraRadera
 8. Hej! Läser er blogg med stort intresse och glädje och önskar att vi också kunde ta vår, mycket äldre, husbil på Europasemester. Funderar lite efter detta inlägg... Förstår känslan av att stå vid havet osv... men i Spanien finns ju inte Allemansrätten som i Sverige så är det då så märkligt att det inte går? I Sverige får man väl inte sätta ut bord och stolar d v s campa på ställplatser eller, får man det i Spanien? Vi vill inte heller stå på en camping, då är ju själva idén med att åka husbil borta så det förstår jag. Men jag är dubbel i detta med fricamping. Jag är rädd för att de som inte är så för detta med att husbilar ska stå överallt tycker att detta är "överkurs". Eftersom jag arbetat i turismbranschen så vet jag väl att det klagas en del.
  Bara några tankar och funderingar. Önskar er en God Jul! Mvh Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så i Sverige, men i Spanien får man ta ut stolar, markiser mm på SP. Det är mer en form av husbilscamping tycker jag. Ibland står det att man inte får, men de flesta gör tvärtom. Nej det finns ingen allemansrätt i Spanien, men både svenskar, tyskar, fransmän, mfl agerar som om det fanns. (även vi) Det är ju den där frihetskänslan som man får när man fricampar som vi gillar. Tyvärr så är många campingar byggda för mindre husvagnar, alltså för små platser och oftast med "gröna tak" över och då kommer inte våra bilar plats. Hoppas verkligen de ordnar med fler SP och gärna närmare vatten. Längre in i landet finns det mycket att välja på.... både gratis och med avg. God Jul!

   Radera
 9. Jag förstår att det var härligare förr när det var lättare att fricampa. Samtidigt kan jag förstå att det kommer upp förbudsskyltar här och där när det blir jättemånga som fricampar länge på samma ställe. Tyvärr en del som skräpar ner också, och de förstör ju ryktet för oss andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med, det är väl mycket för att många skräpar ner och tömmer sina toan i gatubrunnar (utan koll på vad för brunn det är) som gjort det så att det blivit förbud. Sedan är det absolut alldeles för många på samma ställen....mycket enklare om man är ensam.

   Radera
 10. En tråkig trend, men också förståelig, då det blir massor med husbilar och många tar sig friheter, som inte är så trevliga för omgivningen. Vi önskar er en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
  Elisabeth o Lennart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Och husbilsåkarna har ju ökat ordentligt de senaste åren.
   Hoppas de ser till att det blir fler SP.

   Radera
 11. Tråkig utveckling att Fricamping verkar försvinna mer o mer!
  Men det blir väl lätt så när en del missköter sig!

  God Jul o Gott Nytt Husbilsår fr oss...

  SvaraRadera
 12. Säger väl som alla andra...trist när det försvinner fler o fler ställen att stå på. Det är klart att det är dom som förstör som har framkallat detta. Det räcker med att en enda gör bort sig, det dras vi alla andra med i. Jättetråkigt. Ni ser ut att ha det så härligt när ni är på era resor ialla fall:)) Ha en fin jul hemma nu. Kram till er från oss

  SvaraRadera