måndag 30 mars 2015

Summering av resan till Grekland

Att göra en summering av vår resa genom 11 länder på nästan 6 månader blir inte lätt, men här kommer den första delen.

Vi startar resan ner mot Tyskland den 2 oktober 2014. Första stoppet blir i Halmstad för att fylla vår nya fasta gasolflaska. Vi är lite nervösa över om det ska funka och hur länge det ska räcka och klarar vi att fylla själva, ja frågorna var många. Det skulle visa sig att det var det bästa vi gjort för LPG fanns på väldigt många stationer och hjälp fick vi om vi behövde.


Vi tar färjan Gedser - Rostock och väl där möter vi upp våra kompisar som vi ska göra sällskap med ner mot Italien. Eftersom vi hade hört talas om Lübbenau och Spreewald, med sina kanaler, så stannade vi till där och tog en tur med en kanalbåt....kan rekommenderas.


Vi fortsätter ner genom Tyskland och mot Garmisch Partenkirchen där vi tog linbanan upp till toppen.


Nu väljer vi ej betalväg genom Österrike, vi var nära att komma in på en sådan ändå, men lyckades stoppa och ta en annan väg genom byn. Vi hade inte köpt någon vignette 
Vi hittar en ställplats i Rovereto där vi också äter en avskedsmiddag med våra vänner, som ska fortsätta mot Spanien och vi mot Kroatien och vidare mot Grekland.Vi tar oss på branta och krokiga vägar, där det knappt gick att mötas, över Fugazzepasset och vidare mot Lido de Jesolo där vi stannar ett par dagar. Nu har även solen orkat fram och vi njuter av +22 gr.


Efter ett par dagar är vi på väg mot Slovenien och vädret är grått, disigt och mulet. Hittar nattparkering och tar även en promenad i Izola sen fortsätter vi mot Kroatien. 


Rundar Pulahalvön men något bad blir det inte trots att solen nu skiner och det är ca +18 gr Vi ser på väderprognoserna att det ska bli dåligt väder ner över, men ska vi komma ner till Grekland så får vi ju åka vidare. Kroatien till en början, upplevs därför mest i regn och blåst. Så småningom tittar solen fram, det blir salta bad och fika i solen i Molunat.


Vi börjar närma oss Albanien och är väldigt nyfikna på landet. Att det skulle vara fattigt hade vi hört och ha dåliga vägar. Vi upplever Albanien som ett vackert land, men med fruktansvärt dåliga vägar. Här lyckas vi också komma ner i ett hål i vägen så plasten under dörren får sig en smäll, något maken får fixa i sommar.  
Vi söker oss till en camping Shkodra och där stannar vi ett par dagar.


Albanerna är ett väldigt vänligt, men fattigt folk. Vackra vyer och landskap, men kaos i städerna, när det gäller trafiken. Vi får lite aha upplevelser....som i Marocko ungefär, särskilt i städerna.
Vägarna varierar allt från grusväg till fina motorvägar, hastigheten får anpassas efter vägstandarden. 


Vi hamnar till slut på en camping nära Butrint där vi verkligen får uppleva den albanska vänligheten och hjälpsamheten. Det är dessutom billigt att bo och äta.
Vi fortsätter vår resa och får även uppleva naturfenomenet i Blue Eye innan vi lämnar landet för att åka in i Grekland. Här börjar vi få problem med motorn och söker hjälp på en Fiatverkstad, de får lampan att slockna och vi kan fortsätta mot Peloponnesos som är vårt mål. 


Vi både fricampar och tar in på campingar. Badar och njuter av värmen och friheten, som vi upplever här. Grekland har fantastiska stränder, där det finns  vatten, som är drickbart, samt duschar överallt. Vi besöker ett gammalt fängelse i Nafplio.


Från den 8 november till den 10 Januari utforskar vi Peloponnesos, besöker grottor, kända utgrävningar , kloster  och Peloponnesos sydligaste udde
Den 28 november tar vi in på Camping Mani Beach och stannar där i en månad.
Träffar 3 andra svenska par, firar jul och nyår, badar och umgås. Vädret är inget man kan skryta med regnskurar och blåst avlöser varandra och vi börjar fundera på att ändra våra planer för hemresan.
Vi fortsätter runt Peloponnesos alla "fingrar" och vidare upp till färjan som går från Igoumenitsa. Det blir ett sista bad i kylslaget vatten innan vi fortsätter mot färjan, för nu har vi bestämt oss för att åka över till Italien och ner till Sicilien. Vädret är det som är avgörande, särskilt som det den 29 december var en färjeolycka med brand ombord. 


Fram till december 2014 var det underbart i Grekland med fina badstränder och varmt i vattnet. Mycket att se på om man är intresserad av utgrävningar och romerska bosättningar, men även väldigt vacker natur. Vägarnas standard kan vi inte skryta med, och den enda motorväg vi åkte på fick vi betala fast den var under uppbyggnad. 
Vi kan verkligen rekommendera ett besök i Grekland, men inte senare än december. Söker man värme och soldagar, får man hålla sig till Spanien.

Italien och Sicilien kommer senare.

7 kommentarer:

 1. En bra återblick, så nu minns vi er resa bättre igen. Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Ja det har vart kul att fått resa med er på edra äventyr!

  Ha det gott hemma....Kram

  SvaraRadera
 3. Gillar du provocerande bloggar? Kika då in på min blogg då jag kommer bli nästa kissie!

  SvaraRadera
 4. Fina bilder och roligt med sammanfattning av resan! Albanien intresserar mig och även Grekland, där vi faktiskt aldrig varit, men jag vet faktiskt inte hur långt vi kommer hinna (otroligt nog). Vi planerar att vara ett tag i Frankrike och sen vill vi spendera en tid på Korsika, Sardinien och Sicilien. Vi har ju följt er blogg när ni reste genom Sicilien, men jag ser ändå fram emot sammanfattningen!

  SvaraRadera
 5. En bra återblick med mange fine bilder ja vi planerer og ser frem til høsten. Men til sommeren blir det noen reser her i Norge som jag kommer til at blogga om ..Kram från oss Frank & Karin

  SvaraRadera
 6. Tack för sammanfattningen som fick mitt minne att minnas vart ni varit. Jättefin resa och roligt att fått följa er på avstånd.
  Lübbenau har vi också besökt och tyckte som ni att det är absolut värt ett besök.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 7. Det gjorde ju bra Maggan:) Nu minns vi jättebra hur ni åkt på er resa. Ser fram emot fler delar. :)) Kram

  SvaraRadera