söndag 6 oktober 2013

Testresa till Öland

Innan vi ger oss av till sydligare nejder, tänkte vi göra en testresa med husbilen. Vi har ju investerat i 3 nya batterier, samt att de till slut hittade felet, varför alla säkringar till kylen gick och elen försvann. 
Första stoppet var i Borås för att hämta Wilma som vi skulle vara hundvakt åt den här helgen. 
Sedan stod Svenljunga på tur, där var det födelsekalas för en på 9 en 13 år och även en på 7 år, den minste fick hänga med, då han fyller i februari och vi inte är hemma då.
Vi styrde sedan mot Öland, tanken var att stanna på Skruvs stpl för övernattning. Timmen var sen och vi skulle ha minst en timme kvar att köra så vi behövde stanna lite tidigare. Jag hittade på MHCS sida en stpl/parkering mitt i  centrum av Växjö N56 52 37 E014 47 47  
Det fanns 6 markerade rutor för husbil för 30:-/dygn. Det märks att kommunerna börjar bli uppmärksammade på att det behövs centrumnära husbilsplatser. 


Vi fortsätter dagen därpå. Såg den här bilen framför med lite konstig information. Nu tillhörde den brandmanskapet och det förklarade texten, även om det såg ut som en konstig uppmaning.


Många vägar är spikraka, och vi kände oss ganska ensamma inga husbilar mötte vi.


Kalmar har blivit stort, de bygger ut konstgjorda öar med hus på, ungefär som nere i Dubai. Alla vill bo sjönära tydligen, eller så kan man ta ut mer för de lägenheterna än om man hade byggt inne på land. De här öarna med byggnader fanns i alla fall inte på den tiden när jag var hos mina släktingar i Kalmar.


Mona hade tipsat om att åka och titta på en böntavla 
hos Robertssons Blommor och bär i Färjestaden. 


Det märks att det varit Skördefest här på ön, massor av pumpor över allt.


Kivik har sina äpplen, Öland har sina bönor, 
här är det 69245 bönor som är tavlans motiv.


En närbild på bönorna. Vilket jobb att sätta alla på plats.


Roliga pumpor fanns det också.


Vi hade stämt träff med våra husbils/bloggkompisar.


Här fick vi gott om plats.


Som vanligt när man träffar goda vänner,
så har man massor att prata om. 


Efter en trevlig middag var det dags för en promenad med hundarna.
Nu hade det också blivit mer mulet och solen hade försvunnit.


Inte bara gula och gröna blad, här är det korall kornellen med sina silverfärgade frukter och röda blad som lyser upp trädgårdarna.


Vi lämnar våra vänner och åker mot Borgholm för att fylla gasol. Vi hade läst att det fanns en ny station för det. Nu var där inte öppet, lite snopet för oss som behöver fylla våra tuber. Vid koll på nätet så fanns en nyöppnad gasoldepå en bit från Älmhult, så dit är vi nu på väg.


Höstens fina färger gör att vägen ser ut som en tavla.
Vi kör mot Nybro och Emmaboda.


På kartan hade jag sett något, 
som var kulturmärkt det hette Klasatorpet och var från 1800- talet.
Det låg inte långt från Långasjö så vi åkte dit. Det var här de spelade in filmen om utvandrarna. Redan vid grinden ser man att det är en gammal bygd.


Massor av fina gärdsgårdar så som det var på den tiden.


Bilden tagen genom fönstret.Klasatorpet var stängt, men här firades bl a midsommar kunde vi läsa.
Nu hade vi inte långt kvar till nattparkeringen nära Sandsjön.
GPS N56 30 15 E015 08 28 en vägsnutt som antagligen var en del av den gamla vägen. Här står vi bra.


Efter gasolpåfyllning i morgon (hoppas vi) så blir det åter ett besök hos vänner vi fått på våra resor söder ut. Vi har fått så många vänner sedan vi började åka husbil och blogga, och fler hoppas vi det blir.


9 kommentarer:

 1. Sandsjön känner jag igen!

  Pausade där här om året!

  Snart är det dags!

  Ha de gott!

  Kram

  SvaraRadera
 2. Naturen levererar mycket vackra färger nu och du har fångat fina bilder.
  Hoppas ni fick gasol, annars hade ni haft ganska nära till Karamellfabriken vid hotel Kronmunken, Timmernabben. Där fyllde vi, när vi kom hem från resan.
  Måste fråga så min nyfikenhet stillas haha Vad var det för fel som gjorde att elen gick hela tiden? Du har säkert skrivit det och jag har missat det.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakom kylskåpet låg 2 kablar mellan 2 plåtar och blev "skalade" så det blev kortslutning. Det orsakade en mindre brand i proppskåpet. Även i elpanelen i bo delen var det något fel med.

   Radera
 3. Skönt att det verkar fungera med husbilen nu. Smart att ni gör en testresa innan ni far :)

  SvaraRadera
 4. Fina bilder :) Hoppas allt fortsätter fungera som det ska med bilen. Ni får verkligen se mycket på vägarna, små saker som förmodligen inte många vet att det finns.

  SvaraRadera
 5. Hejsan
  Från att ha levt ett tynande liv på bloggfronten följer jag er med roat intresse. Jag gjorde felet att glömma skriva i några dagar under semestern.. sedan var det svårt att komma igång igen. Jaja, det går ju fler tåg. Och starta upp får bli när andan faller på :)
  Långresa på g igen. Det låter så härligt nu när det åter börjar gå mot vad jag kallar "Dhet Whita Helfvetet". Jag har inga intressen på vintern, hatar kyla o snö. Inte ett dugg road av att köra på slask o is. Men det är klart att hösten ska göra sitt först. men det drar på..
  Kul iaf att bilen blivit fixad och testresan har gått bra.

  Ha de kanon!
  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thomas! Kul att se att du har "vaknat" :) Hoppas kunna få läsa även i din blogg snart bara fatta pennan och skriv! Ha de gott!

   Radera
 6. Vilken resa med så mycket färger, vänner och nya upptäkter. Kram.

  SvaraRadera
 7. Skönt att allt verkar fungera och så fick ni en trevlig testresa med födelsedagskalas och skördemarknad - och så träff med goda vänner... härligt! Många fina bilder - Klasatorpet ser ut som det är helt i vår smak. Tack för tipset!
  Kram

  SvaraRadera