tisdag 29 oktober 2013

Kintzheims appark


Fortfarande så känns det konstigt att titta på klockan och upptäcka att den bara är sju, fast det känns som om hon vore åtta. Men så är det de första dagarna när vintertiden ställts in.
Efter tömning av tankarna och påfyllning av vatten drog vi iväg. Tina (dottern) hade för några år sedan hört talas om en Appark som skulle ligga lite söder om Strassburg nära Selestat. Om den parken kan du läsa här.
Vi körde motorvägen ca 5 mil i Frankrike och fick betala 9.60€ dyrt tycker jag.
Strax före Strassburg blev det gratis ända ner till Selestat men då var även beläggningen dålig. Efter sökning på internet så hade vi nu koordinaterna och kunde hitta vägen mot Kintzheim och apparken, Montage des Singes. N48 15 37 E007 22 32

Vi svängde av från motorvägen och in bland husen för att ta oss upp för den krokiga vägen mot aporna.


Tur de hade en apa på skyltarna, för vår franska är dålig. När vi kom fram fanns en stor P-plats, som man inte fick övernatta på. Tina och Kurre har förutom sina 2 fosterbarn med sig 2 kompisar till dem. Flickorna hade mycket spring i benen efter flera timmars stillasittande i husbilen, här hittade de en lekpark.


Vi betalade 8.50 €/vuxen och 5€/barn 5-14 år, vid grinden fick vi en näve popcorn att mata aporna med. Stränga order att inte klappa aporna bara sträcka fram armarna med popcornen  Sen kunde vi gå fritt. Breda gångar som även var lämpliga för handikappade.


Apor över allt, högt som lågt, små babys och stora hannar.Att aporna lever i familjer märkte vi flera gånger på vår rundvandring. När en liten apunge lämnade modern och försökte rymma upp i träden, var hannen genast där och hämtade tillbaka ungen och satte den på ryggen.


Flickorna hade fullt upp med att ge dem popcorn, en del ville inte ha, andra tog gärna från handen. Aporna lever ett fantastiskt "fritt"liv här i skogen som är 60 tunnland stor. Parken används även för forskning på apornas liv.


En skötare kom och utfodrade aporna med frukt och grönsaker, tyvärr så berättade han bara på franska så vi förstod inte vad han sa. På skyltarna runt parken kunde man läsa om aporna på franska och tyska, men inte på engelska.


Apor passar inte som husdjur då de skulle sakna sin familj och bli väldigt ensamma, de är ett flockdjur. Kan undras vad apan tänker om Michell??


Våra sista popcorn fick den här apan och sedan hade vi gått den 
ca 800m långa gångvägen runt.


Promenaden runt tog ca 1 timma. Det är inte lätt att fånga alla flickor på bild, men här lyckades vi få hela tjejligan plus Tina och Kurre samlad.


 Nu ska de fortsätta till Paris och Disneyland, som säkert blir en upplevelse för kompisarna som inte varit utomlands tidigare. 

Lite info om parken
Alsace kanske känd för sina storkar, men det är också hem för omkring 300 Barbary apor i en park under vakande öga av Haut-Koenigsbourg slott. Nya besökare är alltid förvånad över hur nära du kan komma till djuren. Aporna är glada att komma fram till besökarna och förstulet ta lite popcorn från sina utsträckta händer. Aporna är definitivt kungarna här - de gynnas av en 24-hektar tallskog och förhållanden i fångenskap som speglar det liv de skulle leda i naturen. Parken är både roligt och lärorikt med guider på vägen att förklara beteendet hos apor. Sedan det öppnades 1969, har parken också varit en idealisk plats att studera för forskare som vill förstå det sociala beteendet hos våra avlägsna kusiner.

Vi fortsatte söder ut och ett Carrefour där vi skaffade ett nytt Orange simkort för 8 € det jag hade var för gammalt, det kommer bara att  räcka ett tag så i morgon ska jag iväg och fylla på så jag kan blogga igen. Vi fortsätter mot Annecy.

Ett tillägg
I närheten av apparken fanns ett slott Koeningsbourg detta slott kan vara intressant på hemvägen ska vi kanske ta en närmare titt på slottet.

9 kommentarer:

 1. Vad kul att aporna var vänliga, det måste ha varit fantastiskt att knalla runt bland dom både för stora och små. Är nog lite avundsjuk.
  När jag var i Malaysia besökte vi ett ap-berg och aporna där var aggressiva och skrämde livet ur en.
  Kör lugnt
  /Annelie

  SvaraRadera
 2. Jo det var lite ovant att vara så nära djuren, men de var lugna. Det fanns vakter över allt som såg till att ingen apa var för närgången. Roligt för barnen att få vara så nära aporna.

  SvaraRadera
 3. Tur att apskylten visade vägen, annars vet man inte var ni kunnat hamna...............Kram och hälsa gänget!

  SvaraRadera
 4. jag var och kollade in apor på ett kloster i Indonesien, men dom var också väldigt påflugna och gav en tjyvnyp och tog allt dom kom åt, typ glasögon osv. nej, det var INTE kul. det här verkade betydligt lugnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske berodde det på vilken art av apor det är. Vi upplevde att de var betydligt lugnare än på Gibraltar.

   Radera
 5. Vi kommer planerar att göra ett återbesök och hälsa på våra släktingar på berget längst ned i Europa!

  Ha de fortsatt bra!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Har också lite halvdåliga erfarenheter av apor både i Thailand och Indien. Det som ni nu besökt, är säkert ett ställe som vi kan tänkas besöka när vi är i närheten.
  Ni verkar ha en bra resa trots lite bilköer men det ingår ibland att hamna i dom också!
  Fortsatt bra resa, vi hänger med här hemifrån.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Först när jag läste, tänkte jag, Jag vill inte ha någon mer "App". Så läste jag vidare och då blev det något mycket bättre. Kram

  SvaraRadera
 8. Kintzheim och hela Alsace är fantastiskt, älskar att besöka denna del av Franrike. Ni ska definitivt besöka Koenigsbourg på hemvägen, mycket sevärt. Kram, 3M

  SvaraRadera