söndag 26 december 2021

Juletider




Den 19 December började isen lägga sig på Åsunden. Solen strålade och det var lite frost på backen, som gjorde allt lite ljusare. 
Men säg den glädje som varar.....dagen efter var det plusgrader och nattisen försvann. Det blev stora kontraster, med mörka moln över stan och vitt invid stranden.



Nu på julafton har vi både snö och kallt, samt en strålande sol.....vad mer kan man önska?


Den här julen hade vår yngsta son en önskan om att fira Julen hos oss. De kom redan på torsdagen lagom till Bingolotto. Någon vidare tur hade vi inte på lotterna, men på kalandern fick vi 200 kr  🎅
Det tråkiga var att lilla Toddy 4 år plötsligt fick hög feber och mådde inte bra. Min hjärna gör ont....sa han. I farmors kyl hittade vi Alvedon, som vi fick i honom och nästa morgon, som ju var julafton, hade febern gått ner och han mådde bättre.


Malin och Peter skulle fixa de vegetariska rätterna och började i god tid. Julmaten i övrigt hade vi dragit ner på. I år blev det ingen gravad lax, inget dopp i grytan och ingen julkorv (den tar vi en annan dag). Julskinkan köpte vi färdigskivad. Vi blir ju bara 2 personer efter jul och vi kan inte äta upp en skinka på drygt 2 kg. 
Där emot fanns både ägg, rödbetssallad, prinskorvar, köttbullar och Janssons frestelse med och en del vegetariska rätter, som potatismos, grönkål och stekt kålrot i skivor. Även sill och en vegetarisk variant. Så nog blev vi mätta, även om vi tyckte att vi hade minskat på maten. 
Ris á la Malta hade Malin fixat.....tyvärr är jag ingen älskare av varken risgrynsgröt eller Ris á la Malta, men fruktsallad och grädde tackar jag inte nej till.



Vi passade på att äta innan det var dags att bänka sig vid TV.


Ute hade solen börjat dala och nu fick vi se en regnbåge..... på tvären. Ett ljusfenomen, som vi aldrig tidigare hade upplevt.


Isen har lagt sig och vi hade vaknat till en kall morgon -14 gr, nu hade det börjat bli sprickor i isen. Det såg ut som om någon hade gjort en "väg" över sjön.


Kalle Anka med flera såg vi tillsammans med Mindy och en trött Toddy. Febern hade börjat stiga igen. Tur i oturen att vi inte är så många och kan ha en ganska lugn jul.


När filmerna var slut började barnen titta efter Tomten och lyckan var stor när han äntlig dök upp. Att "Coronan" gjorde att han inte kunde gå in tyckte de var helt OK. Och det fanns massor av paket i säcken.


Ingemar och jag, fick två jättefina Tomtar.


Och Michael fick sin Papegoja som härmar allt han säger och som han verkligen gillar.




På juldagens morgon var det -20 gr och Toddy mådde bättre och nu tyckte han att farmor kunde klippa honom. Det blev en helt annan kille och mamma Malin kände knappt igen honom. Nu ska vi inte vänta lika länge till nästa klippning, så slipper det ta så lång tid i "frisörstolen". 
På eftermiddagen for de hem igen och nu var vi bara 3 st kvar.


Annandag jul och åter en kall men strålande dag. Toddys förkylning hade smittade av sig på mig, med halsont och snuva.....bara att hålla sig borta från släkt och vänner, men det är vi ju vana vid. Än så länge är det lindrigt. 
Vi beslöt oss för att ta en tur med bilen till slalombacken. Sitter man i bilen så smittar man ju inte ner någon annan. Där var fullt med bilar och mycket folk i backen. Säkert många som provade sina julklappar.


När vi ändå var ute och åkte så passade vi på att ta oss en titt på Lassalyckans sportanläggning. Oj så mycket som har hänt i det området. Sporthotellet hade jag aldrig sett och massor av nya byggnader.
Där gick Världscupen på skidor  2017 och 2019  Där finns också plats för 3 husbilar.


Går man in på Ulricehamns kommun så finns karta över fler ställplatser nära centrum och alla gratis. 


Tror vi haft det bästa Julvädret på många år och det märktes att många njöt av det kalla, men vackra vädret.



Stöpte ljus, gjorde vi före jul. Här har jag testat en ljusstake med 8 ljus, den glömde vi tända på julafton, men nu kanske det blir till Nyårsafton i stället.


Blommor hör julen till, mina hyacinter har redan blommat ut, men nu kommer Amaryllisen med sina vackra klockor. Den här, är köpt på Lidl för 59.95 kr, och ståtar med 9 klockor och en tredje knopp på väg.....det kallar jag utdelning! 😍

Nu ska jag försöka bota min förkylning....nyser och snörvlar....med en Whisky, som jag inte gillar.
God fortsättning önskar jag er alla. 

2 kommentarer:

  1. Roligt att läs och se bilder från julen hos er! mysigt och trevligt ser det ut - och så fint att det blev en vit jul. Fin liten film på Michael och papegojan :)
    Ha nu en fin mellandagsvecka - och krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja idag snörvlar jag mer, men sovit gott tack vare nässpray. Njuter av vackra vyer både mot sjön och skogen. Vackraste julen på länge.

      Radera