fredag 27 september 2019

Miljözoner, klistermärken och kanske Albanien

Nu äntligen har vi fått alla klistermärken samt det gröna kortet. 😀
Först var det Tysklands miljömärke, som hade tappat färgen, en ny beställdes och sattes dit. 

Tysklands miljözoner

I augusti fick vi veta att även i Frankrike behövdes miljömärke. 

Frankrikes miljözoner

Dags att googla igen. På den franska sidan Crit´Air hittade jag vad jag sökte och fyllde i formuläret, samt befogade en kopia på registreringsbeviset. Efter en vecka kom det och nu sitter båda märkena på rutan. 


Läkarbesök och tandläkarbesök är avklarade, medicinerna inköpta. Passen kollade.
Sedan var det vart vi skulle åka den här gången.😕
Vi har ju hela tiden haft en dragning mot Balkansidan, ner mot Kroatien, Albanien och Grekland. 
Tyvärr fick vi höra talas om att i Albanien skulle inte Ingemars B-kort gälla, vid körning av tyngre HB än 3,5 t eftersom de inte är med i EU....ännu. Skam den som ger sig! Jag började söka på olika husbilsklubbar och FB om just Albanien och hittade till slut ett inlägg i en grupp i FB "Vi som ska till Albanien med husbil" där skribenten hade varit i kontakt med Albanska ambassaden. 
Har nu talat med albanska ambassaden och där säger de att svenskt körkort och reglerna i Eu är desamma. Så inga problem att köra med husbil över 3500 kg där.👍
Så jätteskönt att läsa. Vi hade inga problem med det förra gången, så varför ska vi vara oroliga nu? Dessutom håller de på att anpassa sig för att vara med i EU och de vill gärna ha dit oss som turister.Vi får väl se hur långt vi kommer, vi har ju tänkt vända hemåt i slutet av november och besöka julmarknaderna i Tyskland på hemvägen. Även Kroatien lockar, för att utforska lite mer. Mycket beror ju också på vädret.


Så här kan den tänkta vägen ner se ut, men som vanligt så kan det bli en helt annan väg. Vem vet vi kanske väljer att köra genom Polen och Tjeckien istället, tiden får avgöra. 😀

9 kommentarer:

 1. Spännande att följa er och vart ni hamnar. Ni är i alla fall laddade med klistermärken. Vi ska ta och beställa för Frankrike när vi kommer hem så det är klart till nästa resa. Vi kanske ses/möts någonstans i Tyskland, har färjan hem på onsdag från Sassnitz.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Skulle vara kul att mötas,😍 men då är ni ju redan Sverige på onsdag och vi åker troligtvis på torsdagen över till Sassnitz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lurer på hva merket koster når du bestiller på nett. Når vi kjøpte for Tyskland betalte vi 5 E. Fint om du gir oss prisene, vi har bestilt ny bil som kommer neste år. Greit å vite

   Radera
 3. Vi fick också höra om franska miljözoner lite sent så vårt klistermärke ligger hemma och väntar på oss när vi kommer hem.
  Vad bra att få lite besked om B-körkort i Albanien.
  Då möts vi nog vid färjan, vi åker hem från Sassnitz torsdag kväll.
  En fin resa önskar vi er!

  SvaraRadera
 4. Har ni själv fått det svaret skriftligt från Albanien? Hur gör ni med Bosnien och Montenegro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi har bara hört av flera som har kontaktat ambassaden att de följer EU reglerna. För 5 år sedan åkte vi genom de länderna och hade inga problem bara man följer trafikreglerna och håller hastigheten.

   Radera
 5. Hoppas det blir Albanien för det vore trevligt att få läsa om ett nytt resmål

  SvaraRadera
 6. Det är bara om du ska in i städer i vissa zoner av städer som man behöver detta märke. Vi körde igenom Lyon utan problem 5 Augusti 2019, men oftast kör vi runt Lyon. Vi kört mkt i France och inga broblem. Städerna finns nämnda https://sca.france.fr/

  SvaraRadera
 7. Så bra att ni fått svar på detta om tung husbil och Albanien! Vi får ibland frågor om det, och jag har inte varit säker.

  SvaraRadera