måndag 19 september 2011

Svampträffen

Regn hela veckan, men i fredags kom solen och tur var väl det…..jag hade ju planerat en svampträff i stugan för husbilsåkare. Vi hade bestämt att inte mer än ca 5 bilar kunde vi få plats med och den kvoten fylldes ganska snabbt. Några kom på vid middagstid och andra fram på kvällen. Ingemar visade dem var de kunde stå.
Vi hade hört att det kunde bli kallt fram mot kvällen så vi reste vårt 9m tält, med vissa besvär, kryssrören för taket var inte markerade, men nu är de det.


Några var nya bekantskaper även för oss, vi njöt av solen, fikade och lärde känna varandra. Middagen åt vi tillsammans vid långbordet i tältet. Fram emot kvällen blev det kallt och vi flyttade in i stugan där alla trängde in sig i det rum där brasan fanns, trångt, varmt och trivsamt blev det. Elden och de levande ljusen spred en go värme. Vi har ingen elektricitet i stugan så här går det åt mycket stearinljus och ved för att elda i spisarna , samt marschaller och fotogenlampor ute, särskilt på hösten.
Lördagen den 17/9

Under natten var det kallt för det var frost på gräsmattan. Vi samlades och planerade åt vilka håll vi skulle gå på svampjakt. Ingemar tog med sig en av deltagarna för att plocka lingon. Ett par av oss tog cyklarna och andra travade iväg mot skogen.Efter ett par timmar hade vi alla återkommit till stugan, flera med korgarna fulla av både gula kantareller och trattkantareller. Vi gjorde ett överslag på hur stor skörden var, vi kom fram till att ca 12-13 kg gula (2L= 1 kg)och ca 10 liter trattisar. Ingemar kom tillbaka med ca 10 L lingon, som nu börjar bli övermogna men det finns fortfarande gott om dem. Sen blev det dags att rensa svampen.
Vi gjorde upp eld i vår tillfälliga grill :) och de som ville kunde grilla sin korv eller köttbit.

Under tiden hade det börjat mulna på och vi passade på att riva tältet innan daggen kom och det blev vått. Vi fortsatte rensa svamp och när vi var klara samlades vi vid elden i stugan igen. All friskluft och travande i skogen gjorde oss trötta så var och en gick till sitt för att sova. 


Söndag 18/9

Lite lätt duggregn på morgonen men inte så kallt som morgonen innan. Några var tvungna att ge sig av tidigt andra åkte under förmiddagen, vi vinkade av dem och hoppas att vi får se dem nästa år igen. På mitt schema stod ”städning av stugan”. Det har varit en jättetrevlig helg och så kul att få träffa och lära känna nya husbilsåkare. Massor av svamp fick vi och härligt väder som på beställning. Stort TACK till er alla som kom på vår svampträff.2 kommentarer:

 1. Härliga bilder och man blir riktigt avundsjuk men det stod annat på programmet denna helg.

  Ha det gott så syns vi säkert vid annat tillfälle.

  //Jens

  SvaraRadera
 2. Tack Maggan o Ingemar för en fantastisk helg. Självklart kommer vi nästa år om ni orkar göra om detta. Tack för all svamp o lingon. Även ett stort tack till Bosse o Birgitta för alla trattkantareller som vi fick. Och sist men inte minst tack för alla trevliga kamrater som vi hade nöjet att träffa.
  Hls Monica o Kurt.

  SvaraRadera