måndag 26 september 2011

Soppa på svamp

Än är inte årets svampsäsong över, även om vi nu är i slutet av september. Det myckna regnandet har där emot gjort att masken trivs i kantarellerna och de har blivit mycket vatten i dem. Fortfarande kan man hitta både stora och mycket svampar. Trattkantareller finns också gott om. Mitt golv i vardagsrummet täcks nu av ett lakan med trattisar på tork, som jag ska ha med i husbilen.  Sonen är en hejare på att plocka svamp och har nu i år plockat ca 100 L gula kantareller. Det här var skörden i helgen.

 Soppa på trattkantareller.

1 L färska trattkantareller (2-3 dl frysta eller en handfull torkade) en klick smör
4 msk vetemjöl eller 3 msk majzenamjöl utrört i lite vatten
1 hackad gul lök
ca 1 L bulong från tärning (hös eller kyckling)
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl grädde
ca 1 msk roquefortost
(ca 1 tsk citronsaft)
Skär eller hacka svampen i bitar, lägg svampen i en kastrull och låt den koka ihop med smöret ett par minuter, sätt till mer fett om det behövs. Nu kan svampen mixas till en slät smet om man önskar, men ej nödvändigt.
Tillsätt mjölet och rör väl. Häll i buljongen lite i sänder rör ordentligt. Låt koka ihop 10 min.
Tillsätt tomatpuren och roquefortosten, krydda efter smak, sist grädden och ev citronsaften.
Strö lite färsk persilja över vid serveringen. Ett vitt bröd till smakar gott.

Man kan också göra inlagd svamp, bara att testa nu när vi har så gott om dem i skogen.
Inlagd svamp
1 L små kantareller, soppar taggsvamp eller små riskor.
1 L vatten
2 tsk salt
1 stor gul lök
1 lagerblad
15 hela kryddpepparkorn
5 nejlikor
Till lagen:
1 1/2 dl ättikssprit
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
Förväll svampen några minuter i saltat vatten. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
När svampen kallnat lägg den i glasburkar tillsammans med kryddorna och skivor av löken.
Blanda ingridienserna till lagen i en kastrull. Koka upp. Låt lagen kallna och häll över svampen. Täck burken med lock förvara kallt.
PS. Om du inte hittat tillräckligt med små svampar kan du använda större skurna i bitar. Du kan fylla på med ny svamp i den ursprungliga lagen. Kom ihåg att förvälla först. Använder du fårticka kan du skära den i större bitar, den blir nästan som glasmästarsill. Svampen blir gulfärgad.
LYCKA TILL.

3 kommentarer:

  1. Folk verkar hitta otroligt mycket svamp i skogarna i år. Bloggarna är formligen fulla av svampberg! Vi är dåliga plockare... men soppa låter gott!

    SvaraRadera
  2. Kantareller är såååå himla mumsigt! Här finns dom bara att köpa på burk...
    :-)

    SvaraRadera
  3. Mmm så gott det låter! I år har vi inte plockat mycket svamp faktiskt, men förra året plockade vi kilovis! Det är så gott!!

    SvaraRadera