tisdag 22 februari 2011

Mina de São Domingos och Luz

Vilken bra ställplats vi stog på i natt. På morgonen vid niotiden kom 2 brödbilar och en timme senare kom frukt och grönt….här var det service. Köpte en låda med färska jordgubbar och nybakat bröd. Här finns tömning på toaletterna och vatten också. Morgonen började med lite mulet men snart lyste solen igenom. Tog det lugnt på morgonen, sen fortsatte vi mot Moura. Domingos kyrka var nog största byggnaden i byn. Tre gubbar på en jugarbänk satt i solen och studerade trafiken. Ute på åkrarna lyste det vitt som snö. Åker förbi olivlundar och vingårdar, mjuka gröna kullar med pinjeträd. Vyerna är helt annat här än i Spanien, dessutom är det mycket renare här, inte en massa plastflaskor och annan bråte efter vägarna. Vi hittar macken i Povoa där vi ska möta Jan i morgon, åker vidare mot en ställplats i Luz staden vid Alqueva dammen N38° 20´34 W 07° 22´26
Luz är en by som för 8 år sedan lades under vatten när man dämde upp floden Rio Guadiana så det bildades en sjö. Hela byn flyttades med kyrka och allt.Vi gick runt i eftermiddags och det var nog den mest ”döda” och tysta byn jag vandrat runt i. Inte ett liv, men vi hörde skolbarn när vi gick förbi skolan. Gatorna raka, husen vita och färgsatta på det typiska portugisiska sättet runt fönster och dörrar, men så tråkig verkade nästan övergiven, och inga krogar eller affärer såg vi till. Tyvärr ingen charmig by i mina ögon.
Men en fin solnedgång fick vi se tillsammans med 11 andra husbilar....mest fransmän och britter och vi ensamma svenskar. Vädret soligt +21° men lite blåsigt

4 kommentarer:

 1. Verkligen en trevlig ställplats,med bra service. Många fina bilder, men jag kan hålla med om att byn verkar väldigt tom. Ha dé fortsatt bra!

  SvaraRadera
 2. Håller med. Luz är en helt grotesk stad. Nästan som en Fellini-film. Men praktiskt med en ställplats med vattentömning. Och nära till oss :-)

  SvaraRadera
 3. Verkar Portugal vara mer husbilsvänligare än Spanien? Det verkar vara en riktigt fin ställplats ni hamnade på men tråkigt att det verlar så dött runt ikring.

  SvaraRadera
 4. Hej på er.
  Vi beklagar inbrottet, inte så kul precis. Visst är det härligt i Portugal, som ni skrev, stor skillnad på Spanien.Ha en fortsatt trevlig resa.
  Håkan & Rigmor

  SvaraRadera