onsdag 14 augusti 2024

Svampsäsongen är här

 I går var vi ”barnvakt” till Noel. Inte för att han behöver utan mer för att han inte ska vara ensam hemma hela dagen, då mamma och pappa var på utbildning. Eftersom det skulle bli en fin dag tyckte vi att en tur ut till vår gamla stuga kunde vara bra tidsfördriv.

Den här gången åkte vi upp en gammal skogsväg som vi inte åkt på flera år. Två spår för hjulen och högt gräs i mitten. 😀

Noel som har riktigt bra ”svampögon” fick syn på den första kantarellen.



Riktigt stora ex fick han upp och ju mer vi letade i mossan ju mer hittade vi. Även lingonplockarna fick vi ta fram, då det lyste rött i vägkanten.
Som vanligt så blev vi fikasugna och då passade det bra att sitta i bakluckan i solen. Det var helt vindstilla och ett härligt väder.



Vi fortsatte vägen fram och hittade mer kantareller i dikena, men det var dåligt med annan svamp, kanske för tidigt för övriga svampar.
Kom fram till en taggtråd över vägen med skylten ”betande djur i hagen”. Nu var den inte svår att öppna, så det gjorde Noel och farfar, och vi kunde köra vidare.


Kommer förbi en bondgård och några sommarstugor.


På väg mot stugan fick Ingemar syn på tuvor med mogna lingon och dem kan man ju inte motstå, så fram med bärplockarna igen. 😄


På några minuter hade han fyllt sin plockare, medans jag satt kvar i bilen.



Vi åkte till vår gamla stuga, ingen hemma, men vi lämnade en hink med Falu rödfärg, som vi hade köpt fel. Skulle köpa röd lasyr, men fick fel färg, upptäcktes först när Ingemar skulle måla garageväggen. ☹️ De i stugan har bättre användning av den än vi. 😀


Hemma igen och nu var det dags att börja rensa svampen, det blev en full 2 L kastrull och även ca 1 L som jag vakuumförpackade.
Till det använder jag den här maskinen.

ll 

Det blev en 2 L kastrull med råge.


Som bara blev hälften efter avkok.

 

Viket föredrar ni? Förvälld svamp eller vakuumförpackade ? Själv tycker jag den vakuumförpackade är bättre, smakar mer nyplockad svamp. Tyvärr så kan det vara lite knepigt att få till vakuum då svampen är för blöt och då suger den ur vätskan, men den här gången valde jag bara de torraste svamparna och då gick det bra.


Ingemar tog hand om lingonen och de åkte ner i frysen, för att bli sylt i vinter.


Om man pratar om att gå i skogen så måste jag erkänna att vi sällan går mer än ca 5 m från bilen. Så någon riktig skogsvandring blir det inte för det klarar inte min rygg eller mina ben av längre. Vi fick ändå uppleva ren skogsluft  och härlig natur och fick med oss ca 1,5 kg svamp, ca 2,5 L lingon och 2 dl blåbär ( som följde med lingonen) vi var ganska nöjda. 😋
Nu får det bli lite trädgårdsarbete (mest för Ingemar) jag får vattna och rensa av alla överblommade. Kanske ett dopp i sjön också.


3 kommentarer:

  1. Härliga tider! Har aldrig testat vacuumförpackning, men hört att det funkar bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag testade första gången förra året och det blev bra. Jo nog är det härliga tider nu, mycket svamp= kantareller i år och även annan frukt och bär.

      Radera
  2. Tänk att vakuumpacka svamp utan att förvälla den visste vi inte att man kunde. Det får vi testa om vi hittar fler kantareller i höst, vilket vi får hoppas. Vi har tänkt oss uppåt Dalarna i nästa vecka och hoppas det finns lite blåbär på ett ställe där vi plockat tidigare.

    SvaraRadera