fredag 10 juni 2022

Ställplats, museum och vaxdockor

 Vi fortsätter från Alphem mot en ställplats nord väst om Falköping Östra Tunhem, som finns med på Park4night


Fortfarande är det småvägar vi kör och i en vägkorsning fick vi syn på en gammaldags bensinstation.  Koppartrans bensinstation var vanlig under 1950 och 1960 talen, men 1963 köpte Shell upp företaget och mackarna försvann. Här och i Värmland finns de dock kvar som minnen.


Sveriges färger är ju blå-gult och rapsfälten lyser gula mot den blåa himlen.


I närheten av Gudhem hittar vi ställplatsen Östra Tunhem och restaurang Ceasarstugan.


En stor gård med stora gräsytor. Vi passade på att njuta lite av solen innan den gick ner.


Även middagen intogs ute. Smolk i bägare blev det när min njure började krångla igen, bara att gå och lägga sig, när jag fått i mig lite värkdämpande tabletter. 


Morgonen kom och jag mådde bättre. Innan vi skulle ge oss av måste vi ju se vad som fanns i butiken och på museet.Butiken innehöll det mesta som finns på sådana här gårdar. 


Vi betalade 60kr/pers och gick till museet som var lite av det mer ovanliga slaget.


Det kallas Bondens år med de 4 olika årstiderna. Här nedan en del av alla vaxdockor i naturlig storlek och tidsenliga kläder. Fantastiska målningar på väggarna.
 
Kan inte beskriva hur det såg ut ....måste ses med egna ögon. Jag gillar egentligen inte museer, men detta var något helt annorlunda. Hit ska vi ta barnbarnen i sommar.
Efter museibesöket for vi vidare söder ut igen den här gången närmare Herrljunga, men det kommer i nästa inlägg.3 kommentarer:

 1. Nu är det många år sedan vi besökte Bondens År, kanske dags för ett återbesök.
  Trots att vi antagligen inte har långt till den gamla Koppartransmacken har vi ingen aning om var den ligger och inte passerat den heller????

  SvaraRadera
 2. Macken ligger nära Floby. Såg den när vi skulle ut på en annan väg, men lade inte korsningen på minnet.

  SvaraRadera
 3. Tänk vad mycket trevligt det finns att upptäcka på "hemmaplan". Passar jättebra nu när dieselpriset stiger nästan dagligen.

  SvaraRadera