onsdag 8 juni 2022

Alphem Arboretum

 Från Jämnesjön for vi vidare till Alphem en okänd plats för oss, men som vi fick tips av från http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/ . Tänk att det finns så mycket i vårt närområde som vi inte besökt tidigare. Och i strålande sommarväder fick vi uppleva landskapet omkring oss.
Men innan vi kom fram till målet så stannade vi till på Antikkompaniet i Larv.


Redan i entrén möttes vi av uppstoppade djur och inte vilket djur som helst. Fler djur fanns inne i byggnaden.


Här hade vi behövt att gå en hel dag, för så mycket var det att titta på.


Nu är det ju så att man kan och vill inte ta med hur stora saker som hellst i en husbil. Det fick bli två fina kopparsaker att ha lite blommor i. Mina fina syrener som blommar och doftar så fint passade bra i krukan, som inte kostade mer än 30 kr. Koppar har blivit billigt.

Inte bara vi som är ute en så här fin sommardag. 
Picknick i det gröna kan vi alla njuta av.


Vi hittade fram och här är koordinaterna N58 08 42 E013 18 50
Stora och fina gräsytor att parkera på.


Inträde 30 kr/pers.


Kaffestugan fick först ett besök av oss.


Kaffe med räkmacka satt bra, innan det var dags för en promenad i omgivningen. 


Många fina träd och Himalayabjörken skulle jag vilja ha hemma. Den hade så fin vit stam. Vi behöver björk som suger vatten. En del träd var riktigt stora och gamla.


En flod utan vatten, ja så kan man också göra i sin trädgård....om man har tillgång till sten.

En del träd hade ovanliga blad.


Stenar hade Frans Johan Gegerfeldt släpat hem och byggt fantastiska stenmurar där man kunde sitta ner och vila en stund.


Även hans kompost var ordentligt tilltagen.


Efter att ha gått runt i "parken" och tittat på alla namnskyltar på träden fick vi till slut syn på stugan. Stugan som varit förebild till dvärgarnas stuga i filmen om Snövit. Mer om det kan du läsa på hemsidan.Vi fick en kort guidning, för guiden hade ett större sällskap som skulle in. Några bilder inifrån blev det inte, men den lilla näverkorgen på väggen och bokhyllan, som Frans hade byggt till barnen för att skydda böckerna, kom med på bild. Att här hade bott en familj med 10 barn var svårt att förstå, men en härlig miljö hade de haft.I trädgården växte också ett vackert Snödroppsträd.


Det blev en väldigt trevlig tur till Alphem, som jag kan rekommendera ett besök vid. Gå gärna en guidad tur då får ni mycket historia om Frans Johan Gegerfeldt och hans familj.


Vi ger oss ut på småvägarna igen och nu ska vi söka en ställplats nära Hornborgasjön nämligen Östra Tunhem finns på Park4night.


Om den platsen får ni läsa i nästa inlägg. 

1 kommentar:

  1. Så skoj att ni fick en solig och fin dag på Alphem och nog finns det många okända platser i vår omedelbara närhet. Fika hade vi gärna bjudit på när ni är här i närheten, menLars fungerar som taxi för barnbarn och vi hjälper hans dotter inför skolavslutning för en nia i morgon och en student på fredag, så skoj att få vara med!

    SvaraRadera