söndag 11 juni 2017

Polen

Nu när sonens bröllop är avklarat så kan vi återgå till vardagen igen. Genast kommer tanken upp.....vart ska vi åka i år? Förra året drog vi iväg till Norrland efter midsommaren. Besökte flera kända platser bland annat Koboltsgruvan i Los.


Vi kommer säkert göra små utflykter på ett par dagar runt om i södra Sverige. Det blir ingen övervintringsresa i år, då jag vill vara hemma mer. 
Planen är nu att åka till Polen på ca 2 veckor i Augusti. Där har vi bara varit en gång, på bröllop i september 2003, och resan varade bara över en helg. Det var inte mycket av landet vi hann uppleva, för färjan var försenad 1 timma och Ingemar körde med gasen i botten, fick sedan heta "RallyKalle" resten av kvällen. Vi kom precis i tid för att se brudparet vandra fram i kyrkan och vi kunde få uppleva ett katolskt bröllop.Nu till första resrutten, som såg ut så här och gick ner till Krakow.


Men när vi upptäckte att den skulle bli hela 3780 km så får vi nog ta och minska ner på sevärdheterna, som ligger långt bort. Det får bli bara kusten och en sväng in i landet resten får vi spara till nästa vårresa, som ska bli lite längre. 


Den här rutten ser ut att hålla sig runt 2000-2500 km men det kan nog bli en del avvikelser, eftersom vi sällan planerar en sträcka mer än en dag i förväg. 
Jag har letat på internet efter sevärdheter, men de flesta ligger längre söder ut, så vi får se hur långt vi kommer och vad som dyker upp under resans gång. Saltgruvorna i Wieliezka ser intressant ut.


Saltgruvan är ett världskulturarv och hör till de mest besökta turistattraktionerna i Polen. Efter sju århundraden av saltutvinning liknar saltgruvan en underjordisk stad som både är mystisk och unik. Sedan många år tillbaka har saltgruvan varit ett föremål för allmän beundran men också ett uttryck för ödmjukhet mot naturkrafter och människans möjligheter.

Även bergen i Gory Stolowe ser intressanta ut, om jag nu får med mig Ingemar dit :)Sen finns det ju en hel del Nationalparker och slott som kan vara intressant att besöka. 
Har ni tips på sådant, som vi inte ska missa i den norra delen av Polen, så hör gärna av er. Tips mottages tacksamt, då Polen är en helt outforskad del för oss.
Vädret idag! 😒

8 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen om ni vara hemma över vintern. Så mycket strapatser som ni råkade ut för sista resan. Vi har också skojat och sagt, "Vi spar närområdet, Polen, Tyskland, Danmark och Finland", till dess vi inte är unga längre. Ha en trevlig resa.

  SvaraRadera
 2. Intressant att följa eran resa till Polen. Vägarna har jag hört är lite si och så där. Kanske följer vi efter i era hjulspår. Visserligen har vi pratat om Norge och Lofoten men man är inte sämre än att kunna ändra sig. Beror på väder och vind
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad kul, här kunde jag ju läsa om planeringen! Ok, då kommer vi ju komma till Polen innan, och förhoppningsvis har vi något att tipsa om då ;) En sak som vi tyckte var värt att se var borgen Malbork!

  SvaraRadera
 4. Låna reseböcker på biblioteket
  Ex http://www.reseforlaget.se/B%C3%B6cker/Polen/9789174252248/
  Här är något annat
  http://www.mintur.se/resmal/europa/polen/reseguide

  SvaraRadera
 5. Polen har mycket att erbjuda. Många små vackra orter och städer efter kusten. Får återkomma, det var ett tag sen vi var där. Gdansk, Sopot var trevliga orter.

  SvaraRadera
 6. Polen verkar spännande, finns på agendan!

  SvaraRadera
 7. Tack för fina tips....ser fram emot att göra den resan. Många intressanta orter att besöka.

  SvaraRadera