onsdag 14 augusti 2024

Svampsäsongen är här

 I går var vi ”barnvakt” till Noel. Inte för att han behöver utan mer för att han inte ska vara ensam hemma hela dagen, då mamma och pappa var på utbildning. Eftersom det skulle bli en fin dag tyckte vi att en tur ut till vår gamla stuga kunde vara bra tidsfördriv.

Den här gången åkte vi upp en gammal skogsväg som vi inte åkt på flera år. Två spår för hjulen och högt gräs i mitten. 😀

Noel som har riktigt bra ”svampögon” fick syn på den första kantarellen.



Riktigt stora ex fick han upp och ju mer vi letade i mossan ju mer hittade vi. Även lingonplockarna fick vi ta fram, då det lyste rött i vägkanten.
Som vanligt så blev vi fikasugna och då passade det bra att sitta i bakluckan i solen. Det var helt vindstilla och ett härligt väder.



Vi fortsatte vägen fram och hittade mer kantareller i dikena, men det var dåligt med annan svamp, kanske för tidigt för övriga svampar.
Kom fram till en taggtråd över vägen med skylten ”betande djur i hagen”. Nu var den inte svår att öppna, så det gjorde Noel och farfar, och vi kunde köra vidare.


Kommer förbi en bondgård och några sommarstugor.


På väg mot stugan fick Ingemar syn på tuvor med mogna lingon och dem kan man ju inte motstå, så fram med bärplockarna igen. 😄


På några minuter hade han fyllt sin plockare, medans jag satt kvar i bilen.



Vi åkte till vår gamla stuga, ingen hemma, men vi lämnade en hink med Falu rödfärg, som vi hade köpt fel. Skulle köpa röd lasyr, men fick fel färg, upptäcktes först när Ingemar skulle måla garageväggen. ☹️ De i stugan har bättre användning av den än vi. 😀


Hemma igen och nu var det dags att börja rensa svampen, det blev en full 2 L kastrull och även ca 1 L som jag vakuumförpackade.
Till det använder jag den här maskinen.

ll 

Det blev en 2 L kastrull med råge.


Som bara blev hälften efter avkok.

 

Viket föredrar ni? Förvälld svamp eller vakuumförpackade ? Själv tycker jag den vakuumförpackade är bättre, smakar mer nyplockad svamp. Tyvärr så kan det vara lite knepigt att få till vakuum då svampen är för blöt och då suger den ur vätskan, men den här gången valde jag bara de torraste svamparna och då gick det bra.


Ingemar tog hand om lingonen och de åkte ner i frysen, för att bli sylt i vinter.


Om man pratar om att gå i skogen så måste jag erkänna att vi sällan går mer än ca 5 m från bilen. Så någon riktig skogsvandring blir det inte för det klarar inte min rygg eller mina ben av längre. Vi fick ändå uppleva ren skogsluft  och härlig natur och fick med oss ca 1,5 kg svamp, ca 2,5 L lingon och 2 dl blåbär ( som följde med lingonen) vi var ganska nöjda. 😋
Nu får det bli lite trädgårdsarbete (mest för Ingemar) jag får vattna och rensa av alla överblommade. Kanske ett dopp i sjön också.


fredag 9 augusti 2024

Uport och barnbarn

 I förra helgen var det U-port festivalen och de fick fint väder. Vi passade också på att ta en flottetur på sjön.

Mindy kom till oss då hon inte hade någon att leka med på hemmaplanen. Hon är ändå bra på att hitta på lekar själv. Här hade hon hittat några träbitar i garaget som sedan blev till ett litet hopp.


På em kom en kompis och lekte med henne, då blev det en hel del bad. Eftersom vattnet i sjön är högt i år, så får de bada med flytvästar för säkerhets skull, då de inte är så säkra på att simma ännu.




Senare blev det även en kort flottetur på lugnt vatten.


Eftersom det är fest i stan med mycket musik, tog vi senare på kvällen en tur över, för att lyssna. Då kom även kompisarna Annica och Thomas med. Polisen for runt och kollade alla båtar, så det inte var någon onykter förare, och det verkade som om alla skötte sig bra.



Många var det, som via sjövägen kom för att lyssna. Inte bara vi som hade flotte, det fanns ytterligare 3 st till samt några på Supar och några på kanoter och kajaker och så klart massor av olika motorbåtar. Finns många olika åkdon numera.


Mycket folk var det och enligt tidningen så hade det varit ca 12000 betalande på 2 dagar. Vi får hoppas att det blev lite pengar över till arrangörerna. Ett trevligt nöje för lilla Ulricehamn.


Dagen därpå fick Ingemar jobb att göra på flotten. Eftersom vi inte varit ute med den på 2 år så funkade inte landtärnorna för kvällskörning. Det blev några timmar han fick ägna sig åt att få igång dem och senare på kvällen åkte han och Mindy ut på en provtur. Allt funkade!


Mindy skjutsade vi hem på söndagen och måndagen ägnades åt trädgårdsjobb. Det kan bli lite svettigt då tempen på dagen höll + 25 och i vattnet var det +22. Blev både fika och bad den här dagen vid flotten.


Inte bara trädgården som ska rensas. I höstas hade vi snickare här, när vi åkte söder ut, som höjde garagetaket för det regnade in, då taket var platt och gummiduken, som låg ovanpå, var trasig. Nu behövde det målas om och bättras på, då det bara var grundmålade bräder. Blev riktigt bra.


Vattnet förstörde väggen under garaget, där fick Ingemar knacka bort både färg och puts. Nu väntar vi på muraren som ska fixa väggen.



På onsdagen fick vi trevligt besök av Alvin och mamma Carin.


Äntligen har alla pelargoner och begonior kommit igång, då kommer det regn och det gillar de inte.


Till helgen växlande väder och något kyligare, än tidigare i veckan.
Nu har även många börjat jobba igen, så nu kanske det blir lite mindre husbilar ute och bättre plats på ställplatserna. Vi håller oss hemma någon vecka till, men sedan blir det säkert någon kortare tur.


torsdag 1 augusti 2024

En vecka hemma


När vi kom hem från vår lilla resa, kom yngste sonen med familj för lite bad och samvaro.
 


Även vi passade på att ta oss ett dopp i det 24 gradig vattnet, men det kom kalla stråk runt benen emellanåt. Skönt var det ändå.



Barnbarnen stannade kvar hos oss några dagar och på måndagen passade vi på att göra en tur till skogen. Först ett stopp i stugan hos de nya ägarna , där vi passade på att fika tillsammans.


Mindy hade roligt med kakorna.
 

Eftersom vi vet ungefär var svampen finns så fick barnen gå före bilen och kolla i dikena.


Och visst hittade de svamp. Det blev något kilo.


Mindy hjälpte mig sedan att rensa all svamp, som vi sedan vakuumförpackade, för att ge till mamma.


På tisdagen kom dotter Lena med barn och barnbarn och hälsade på. Charlie ska bli storasyster och det var bara något dygn kvar. Dagen efter fick vi meddelande om att lillasyster hade anlänt.


Så söt hon är vårt yngsta barnbarnsbarn ❤️ så nu har jag blivit gammelmormor igen. 😍


På onsdagen åkte barnen hem och då kom Ingemars systrar på oväntat besök. De hade besökt graven och skött om den.


Ingemar har plockat av nästan alla vinbär, men en del var kvar och de tog Alvin och Carin omhand om.


Nu blommar min malva som jag hade sått i våras, men inte viste var jag skulle plantera dem. De gjorde sig bra vid stenen.


Det händer en del även på hemmafronten, mer kommer i nästa inlägg.