onsdag 9 oktober 2024

Vi bockar av att- göra-listan.

 Vi har en fantastisk utsikt från vår balkong, speciellt när solen skiner.

Höstfärgerna, som nu börjar bli starkare, gör också sitt för att det ska bli så vackert.


Men vissa dagar kan man vakna av dimman och grå toner. Då kan det se nästan spöklikt ut.
 

Lökarna har kommit ner i jorden i sina nya och förhoppningsvis bra korgar mot sorken. Dahliorna är uppe och lagda i påsar i väntan på våren. Pumpen intagen och balkongmöblerna paketerade mot snö och regn. 


Besöket för ögonbottenfotografering är avklarat likaså besöket hos diabetessköterskan. Nu har vi bara 3 saker kvar att gör och det är hematologin, byte av kamrem och fixa kylskåpet, som gärna stannar på natten och gör ordentliga ”puffar” när det ska starta. Bara att hoppas att de kan fixa det. 


Men vi har lite till att fixa med. En kamera för övervakning ska installeras. Problemet var bara att vi inte hade fibern inkopplad. Nu har vi fixat det också och det blir via Telenor.👍

Idag kom routern och det gick snabbt, det tog bara ett dygn. Men det tog några timmar att få till allt, men nu fungerar kameran och vi kan hålla koll på vårt hus.


Nu har verkligen hösten dragit in, träden har fått fantastiska färger. I år fuskar jag, med plastblommor i lådorna. Jag brukar ju ha Ljung i dem, men de blir så bruna och tråkiga. De här kanske håller färgen.


Idag var vi till Jönköping och fyllde vår spanska gasolflaska, vi ska ha den som reserv, för i Italien har vi ibland haft problem med att fylla vår fasta flaska. Vi passade också på att åka till Biltema, där vi fick tag på snökedjor till husbilen, extra vindrutetorkare, samt 2 mindre gasolflaskor till vår spis/grill. 
Ingemar blir så orolig när han ser skyltarna om att kedjor ska vara med, när man är på höga höjder. Nu kan han köra lugnt. En räkmacka satt fint efter vi handlat färdigt.



Testade nya kameran på kvällen. 😄


Hoppas att ni följer oss på resan, som troligtvis kommer att gå till Sicilien. Det är 9 år sedan vi sist var där, så det är på tiden att det blir ett återbesök. När vi kommer iväg beror mycket på väder och vind, jag som inte gillar att vara på sjön när det blåser. 🤢 Men än är det några veckor kvar, så vi jäktar inte.

tisdag 1 oktober 2024

Husbilen och planering

 Nu har hösten gjort sitt intåg, kyliga nätter, men sol på dagarna. De sista morötterna har vi plockat upp och alla blommor är inplockade. Trädgården är färdig, den har Ingemar fixat när jag har vilat på soffan. 💖 Tur att han har varit frisk i år. Min fot läker efter fallet, men känns när jag går mycket. 

 Bilden är från förra året vid samma tid.


Nu var det dags för den årliga besiktningen av husbilen och det blev ett blankt papper 😃…..så skönt att allt var ok. Även gasolen fick de kolla för säkerhets skull. 

Idag fick Ingemar tag på en bilfirma, som ska byta kamremmen, något som det är dags för innan vi åker. Nya framdäck är inköpta, byte av oljan mm, är klart. Snart är det dags att plocka in kläder och allt annat som ska med för ca ett halvår.

En ny liten radio kom idag, visserligen ska den vara ifall kriget kommer, man vet ju inte vad ryssarna får för sig. Den verkar bra, så den får följa med i husbilen. Med den kan jag ladda telefonen och använda som ficklampa, den laddas med vev eller solcell och i Spanien och Italien lyser oftast solen.


Idag kom även de blå korten från försäkringskassan. Mediciner för hela tiden har jag hämtat ut på apoteket.

En kom-ihåg-lista har jag börjat göra, för det där med minnet, det vet vi att det brukar svika när man kommit upp i åren. 🤔

Idag har jag också gått in på Vimla och beställt ett nytt telefonkort. Vi har bara 60 GB på Tre och det ska vi dela på, går ju inte när det finns sport på tv, som Ingemar vill titta på. Så nu blir det ett extrakort på 75GB, för 20 kr i 4 månader och sedan 370 kr/mån ingen bindningstid, vilket jag inte ville ha. Hoppas nu bara att Vimla ska fungera.


Vad är det som saknas? Jo just det, läkarbesöken jag ska ju till diabetessköterskan och hematologläkaren. Ingemar ska iväg och göra en ögonbottenfotografering, ska göras vart 3 år när man har diabetes, sedan bör vi vara klara för avfärd mot värmen och övervintringen. 

Nu har vi även varit och grattat barnbarnet Liam, som hunnit fylla 13 år….oj vad tiden går fort numera. Nog för att han är både lockig och rödhårig, men kul kan man ha med en peruk också. 😄


Nu börjar nedräkningen för avresan. Ser på FB och Instagram att det är fler som står i startgroparna. Den här gången tror jag vi tar färjan Trelleborg-Rostock, men blir det blåsigt så blir det broarna. 😁


tisdag 24 september 2024

50 år tillsammans

 Vad tiden går, 50 år sedan vi träffades på en dans. Det måste vi fira, men hur? 

Vi kan väl ta husbilen och åka någonstans, tyckte Ingemar. Eftersom vi skulle fira ett barnbarn i Kinna, Toddy som fyllt 7 år i veckan, så kollade jag Park4night om det fanns någon bra plats i närheten. Det blev i Viskafors vid en sjö som hette Storsjön. 

N 57°38'39.8832" E 12°50'50.9352"


Här finns en plan och bra Ställplats med utsikt mot sjön för 100 kr/natt eller från 12 till 12. Inga VA men soptunnor och grillplats. Tömning mm kan man göra i Kinna vid pendelhållplatsen.



På andra sidan var det folk som badade och solade på klipporna, finns även fina promenadstråk runt sjön.


Vi fick sällskap hit med kompisarna Annica och Thomas och vi startade med lite bubbel när vi kom fram. Vi skulle ju fira!


Senare blev det kalas på kräftor och räkor, med kräftor från Sämsjön, som Ingemar fick i födelsedagspresent av Lena och Bengt. Så fantastiskt goda!! Annica hade fixat en västerbottenpaj.


Den 21 september och vi kunde sitta ute länge i den nedgående solen.


Vi avslutade med en Budapesttårta. 😋


Lite senare fick vi plocka fram varmare kläder.


Solnedgång


Sov otroligt gott hela natten, nästan så att våra kompisar undrade om vi inte skulle vakna någon gång. De hade redan hunnit klara av frukosten och passade på att njuta av morgonsolen.


Efter frukost passade jag på att ta en promenad bort till grillplatsen. Även där fanns det plats att övernatta, men betydligt lugnare på de 3  anvisade platser, där vi stod. Under gårdagens kväll var det mycket folk som kom till grillplatsen, mest ungdomar, men de störde inte oss.


Fina promenadstråk


Många båtar och kanoter går i sjön, men man får inte ha annat än elmotorer eftersom här är ett Naturreservat.


Möjlighet att fiska finns, men med fiskekort så klart.





En karta över sjön och området fanns i byggnaden, som gav tak över huvudet vid regn. Här kan man också se lederna runt sjön.

Vi fortsatte sedan till Kinna för tömning och lite lunch. Sedan ett besökt hos sonen Peter och Toddy, för att lämna presenter. Den stora presenten får han dock inte förrän på torsdag, då jag fått den med posten. Det blev en kort tur med husbilen, men mycket trevlig och med ett fantastiskt väder. Vilket avslut på sommaren!






lördag 21 september 2024

Planer inför resa och lite annat

 Snart dags att planera för höstresorna. Vart, ja det var frågan? Först var tanken att åka ner mot norra Italien eller kanske längre ner, men nu efter att ha sett hur det ser ut i norra delen, efter allt regn. Ja då vet jag inte om det är så bra val. Vem vet hur vägarna ser ut då? Som tur är så finns det fortfarande mycket att syssla med här hemma.


Ingemar har haft fullt upp med att fixa till mörkläggningsgardinerna, som ständigt hakar upp sig. Allt fick plockas ner för att skruva loss hela ramen och smörja upp fästen, nu funkar de bra igen.


Jobbigt att skruva dit allt igen, och många skruvar som hamnade under sängen. 


Inte bara gardinerna som ska fixas, vi har även problem med kylskåpet. Det vill gärna stanna och oftast mitt i natten. Visserligen startar det lätt igen, men det är lite irriterande att det ska vara problem där också. Vi bytte ju en del ledningar i kylskåpet mm i Spanien förra hösten. tänk att det alltid är något som ska göras på en gammal husbil. ☹️ Inför kommande resa så har vi också bytt olja mm. Kamremmen ska också bytas, men vår bilkille har skadad axeln, så det bytet får bli utomlands. 

I trädgården blommar det för fullt och jag kunde plocka lite blommor till Ulla när hon och Torgny var här.


 Det blev både blommor, äpplen och grönsaker i korgarna.



Idag har jag sålt min el-cykel. De 4 sista åren har vi inte haft några cyklar med på husbilen, då vi inte har vikt nog att ta dem med, dessutom har jag fått så svårt med balansen, så det känns säkrare att gå och det gör vi ofta när vi är på resa. Det roliga är, att det var en av de som följt oss på bloggen i ca 10 år, som köpte min cykel, han hade en likadan själv. Den passar bra i en husbil, för den går att vika ihop, om man har garage.


Plockade in de sista av rabarbern och gjorde en paj med blandat rabarber och äpplen.


Nu när jag blivit bättre i ryggen ( efter träning) så kom även lusten att baka tillbaka, men nog känns det i ryggen allt.


Eftersom vädret har visat sig från den bästa sidan, det har varit sol från molnfri himmel och över 20 gr i flera dagar, tyckte vi det var dags att plocka upp bryggorna, vilket sonen Tomas kom och hjälpte till med. Inget lätt jobb när man är pensionär, tur vi har fina barn som ställer upp när det behövs. 



Inte ofta man vid den här tiden kan se månen, men i går kväll, lyste den upp Norra stranden fint.


Blåa Europeiska sjukförsäkringskortet är nu beställt för oss båda, upptäckte att våra gick ut i augusti, det är bara giltigt i 2 år.
Ha det gott nu ska jag fortsätta att planera. 



söndag 15 september 2024

Råsasjön, Barnastenen och Jätten Bule

 För några veckor sedan blev vi sugna på att åka ut med husbilen, sen var det vart skulle vi åka? Vi kom fram till att vi inte skulle åka så långt och då hamnade vi en bit från Jönköping, närmare bestämt vid en sjö (så klart) som vi besökt tidigare Råsasjön nära Österbymo. Den här gången kör vi via Nässjö och sedan mot Österbymo, som GPSen visar.


Vi tar kontakt med med våra kompisar Thomas och Annica, som var på Öland, bestämde träff med dem på parkeringen vid Svinhults kyrka.


Sedan gjorde vi sällskap till badplatsen vid Råsasjön, där vi var 2020 i september.


Den här gången blev vi själva och platsen finns på Park4night 


Det blev ett par trevliga kvällar tillsammans med våra kompisar, kanske inte så varma som vi hade önskat, för det blev ganska blåsigt.


Flera bilar dök upp för att ta sig ett morgon eller kvällsdopp. Vi avstod från bad den här gången. mycket pga blåsten.


Strax innan man kommer fram till infarten till badplatsen, åker man förbi en vit skylt där det står ”Barnastenen”. Jag missade att ta en bild, men i husbilen kunde jag googla på namnet. Det visade sig att här hade 2 flickor sökt skydd när de överraskades av ett snöoväder när de var på hemväg från Grindsbo, året var 1901. Se text nedan eller gå in på Barnastenen. En fantastisk historia.

I tre veckor var de försvunna, torparflickorna Augusta 8 år och Jenny 11 år. De hade varit i grannbyn Grindsbo och fått en del avlagda kläder och lite mat. På väg hem till skogstorpet Äskhultet överraskades de av snöoväder och tvingades söka skydd under en gran vid ett stort stenblock. Natten blev mycket kall och snöstormen tilltog. När det ljusnar följande dag började man söka efter flickorna men ovädret höll i sig och efter två dagar gav man upp. Ingen trodde att flickorna klarat den svåra kölden med livet i behåll. Efter en tid drömde klockarhustrun Hulda Hultgren plötsligt en natt att barnen levde. Komminister Carl Manneberg utlyste ny skallgång: Nu måste man finna barnen, om inte annat ska deras kroppar i vigd jord. På den fjärde skallgångsdagen inträffade undret. Barnen påträffades under en stor gran, tätt hopkrupna, utmärglade men vid liv. Barnen bäddades ned i snöfylld släde och fördes i hast till Kisa lasarett. Åttaåriga Augusta vägde vid ankomsten 18 kilo, systern Jenny 27. Flickornas underben gick inte att rädda men i övrigt tillfrisknade de mirakulöst.

Ja nog kan man säga att det var ett under att barnen levde. Tänk vad man kan träffa på när man är ute och åker husbil. detta var helt oväntat.

bilden kopierad från nåtet

Söndagen kom och vi vände hemåt igen den här gången över Österbymo. Många fina små stugor åker vi förbi.



Många riktigt gamla byggnader.


Och även en fin träskulptur av Jätten Bule i Österbymo


Vi åkte inte hem utan fortsatte mot Årås Säteri där det skulle vara höstmarknad.


Där fanns massor av växter, blommor, pumpor och andra grönsaker.



Här skyddas grönkålen från Kålfjärilens larver. Den larven har vi också och den har ätit upp alla blad på mina kålrabbi. 😡


Den fina statyn av Beata von Yxkull som var gift med riksrådet Erik Gyllenstierna (1602 - 1657) ägare till flera gods i området  däribland Årås. Hon tog hand om godset när maken dog. Hon sägs vara en av Pintorpsfruarna, som sägs varit stränga och härsklystna.
Skulpturen är skapad av träskulptören Asgeir Asgeirsson av toppen på en 43m hög Coloradogran som fanns här på Årås.


Det fanns mycket att köpa och även att få sina knivar slipade.


Vi fortsatte sedan vidare efter sjön Jogen 


Vidare förbi kyrkan i Kölingared 


Vi hamnade till slut ute vid vår gamla stuga vid grusgropen för att plocka lingon.


Och visst fanns det lingon!


Det blev korgen full och lite till. De bären fick Ingemars bror Lars-Göran med sig hem på måndagen.



Det blev en fin utflykt och träff med kompisarna, sen väntade trädgården på skötsel.