torsdag 31 mars 2011

Regniga Frankrike

Torsdag den 31/3

Sen vi åkte in i Frankrike har det varit mulet och regn men temperaturen ca + 16° Vädret är trist, men så ser också många franska byar ut….gråa och trista.Vi åker genom stora vingårdar, vägarna är på många ställen raka och kantade med träd. Vi möter många husbilar men vi ser också de som är tuffa och vandrar och campar. Tror inte jag vill byta med dem, kallt och våta tält att packa ihop. Vi stannar till och tar en fika och det här huset lyste verkligen upp omgivningen. Vilket också de fina rabatterna med tulpaner, påskliljor och pingstliljor gör. Jag måste säga att till Frankrikes plussida hör att det finns massor av tömningsplatser och stpl, vissa kostar ca 5 – 7€ inkl tömn. Andra är gratis att stå för natten. Vi har nu på två dagar kört ca 60 mil och det är för att vi undviker motorvägar, vi vill se lite mer av landet och det får man inte på motorvägarna. Står nu i en liten stad som heter St Gilles Croix de Vie som ligger ca 10 mil sydväst om Nantes, vid kusten. Här finns plats för ca 35 bilar och det är gratis, platsen finns i Board Atlas. Enligt väderprognosen ska vi kunna få känna av solen här i morgon och ev några dagar framöver. Även temperaturen ska stiga något. Ha det gott alla och ni som tagit ut husbilen från vinter-ídet kör försiktigt.

onsdag 30 mars 2011

Från måndag 28/3 - onsdag 30/3

Söndag den 27/3 -11

Nu märks det att vi har åkt norr ut för det var bara +5° när vi vaknade i morse, men i husbilen var det varmt och gott. I går ställde vi fram klockan 1 timme när vi åkte in i Spanien och idag var det dags att ställa fram den ytterligare 1 timme, vilket gör att vi är helt fel i vår sov och nattid. Vi åkte vidare mot San Sebastian vid kusten. Det börjar också bli mer berg och krokiga vägar. Regnet har gjort vägen hal på sina ställen och det fick den här lastbilen att gå av vägen, dessutom är det både brant lutning och kurvigt. Ingemar motorbromsar allt han kan, men vi blir hela tiden omkörda av långtradare i nerförsbackarna.

Husen börjar ändra form, mera åt det typiska ”tyrolerhusen” och landskapet detsamma. Nu är det mer granar och lövträd än palmer. Vi hade en plats i Hondarribias småbåtshamn N 43° 22´40,3 W 01° 47´47,5 och dit for vi. Massor av husbilar när vi kom, men eftersom försvann de flesta, de var Spanjorer som återvände hem till vardagen med arbete mm. Vi fortsätter att njuta av vår ledighet. Vädret idag + 14° lite varmare här nere vid havsnivån (vi var på 800m öh) ömsom regn och ömsom sol.

Måndag 28/3 -11

Hondarribias parkering var helt ok att stå på, och vatten fanns att hämta intill. Vi har fortfarande inte kommit in i sommartiden, sover alldeles för länge och då går dagen alldeles för fort. Nu var det dags att titta efter en Repsol mack som har propangas. Det visade sig inte vara så lätt. Vi hittade i stället en Michelin-försäljare, som hade de däck vi var ute efter. Ingemar beställde 2 st och vi får dem på onsdag. Jaha vad gör vi till på onsdag??? Vi tog och letade en camping som tog emot camping-cheque och hittade en i Zarautz, lite söder om San Sebastian. Här kan vi också få propangas, men det var dåligt med WiFi. Campingen ligger högt och vi tog en promenad för att få lite kort.


Här har funnits en form av lastning av kol på båt. Det gick en linbana från bergen ca 1800m lång och sen ankringsplats för båtar nedanför där vi campar. Rester från den epoken finns fortfarande kvar.

En fin utsikt över staden Zarautz men oj vilken jobbig väg att ta sig ner till stranden. Ingemar räknade till 165 långa trappsteg och då var vi bara halvvägs nere.


Vi hittade en hel del blommor som vi kände igen och det blev en minibukett av midsommarblommor, i mars :-)

Vädret idag +17 när solen var framme och då åkte kortbyxorna på igen.

Onsdag den 30/3

Upp kl 8.00 för att få 2 nya däck till HB var på plats 9.00 klart kl 10.00 och vi satte fart mot Frankrike och ett Carrefour för att få tag på ett internet och en karta över Frankrike. Orange sticka kostade 69€ och håller ett år (hoppas vi är i Frankrike innan dess så jag hinner ladda på igen) kartan 15.90€, nu ska vi väl hitta till de ställen som vi vill se. På vägen kollade vi också stpl i Biarritz N 43° 27´58.3 W 01° 34´18.3 här fanns både tömning och vatten. För första gången i år ser vi blommande påskliljor och tulpaner och träden är ljusgröna även björken har slagit ut.

Fortsatte upp mot Bordeaux och försökte hitta en stpl, men vi hittade inget, stannade för att leta fram och programmera in en ny, då kom en kille på moppe och undrade om vi behövde hjälp. Vi sa som det var och han svarade: följ mej jag vet (på tyska). Det visade sig att hans far (troligtvis med tyskt ursprung) hade en vingård och där hade han också en stpl. Vi fick provsmaka både rött och vitt vin, vilket resulterade att vi köpte 3 av varje. Vi fick också veta att han odlade druvorna biodynamiskt samt lite historia om gården och dess tillverkning. Och naturligtvis en titt i vinkällaren där tunnorna låg på rad och vinet mognade.

Vädret regn och ca 15°

lördag 26 mars 2011

Spanien - Burgos

Lördag den 26/3

Startade vid 10-tiden de sista 2 milen till Spanien. Vi valde att åka den mindre vägen, men med något sämre beläggning. Härifrån såg vi den nya vägen.Landskapet lite mer kuperat och fina vyer, men med den nya kameran så går det inte att ta så bra bilder och vädret var lite disigt.När vi kom till byn Vilar Formoso strax innan gränsen så hittade vi en alldeles ny ställplats N 40° 36´55,9 W 006° 51´18,4 där fanns parkering med el för 5€ och 100L vatten 2€ samt tömning. Fick också reda på att det fanns en till stpl bara 8 km bort i byn Almeida efter väg N 332Att åka väg A 62-E 80 var inget kul alls, men det gick fort, vi körde 40mil idag.För att få något att se på den monotona vägsträckan har man placerat ut ett antal färggranna kossor med jämna mellanrum vid vägkanten. Ingen av oss gillar de här stora vägarna och inte fanns det något att vila ögonen på. Så småningom blev det lite mer kuperat och en kyrka reste sig över det hela.Vi skulle ha tag på en Aldi men det var mest gamla byar. I Burgos blev det rött ljus och det var nog första gången jag såg ett rödljus som visade hur många sekunder jag skulle få vänta.Nu ville vi ha tag på en camping så jag kunde få internet och tvätta, det har liksom samlats en hel del tvätt under sista tiden. Givetvis så var deras torktumlare trasig så jag får handtvätta en del. Internet fanns för 2€ då kan jag vara inne i 6 tim, det gillar jag. Ingemar hade hoppats på att få se lite TV men det gick inte alls. Han gick ut och kollade de andra camparna och hittade det här ekipaget,kul anordning på taket.

Vi blir i Spanien någon dag till, måste göra åt lite mer av den Spanska gasen innan vi byter. Jag ska försöka få tillgång till internet i Frankrike, men det är inte säkert, men så fort det fungerar så lägger jag in fortsättning på vår resa ….än är den inte slut. Vi räknar med att vara i Sverige strax efter påsk, innan dess så ska vi igenom Holland och dess blomsterprakt. Vädret har idag varit både mulet och lite sol även någon liten regnskur, just nu är det +12° (vi går fortfarande i kortbyxor).

fredag 25 mars 2011

Conimbriga

Fredag den 25/3 -11

I morse var det livat runt omkring oss, skolklasser som skulle in och titta på de romerska ruinerna – utgrävningarna.På en halvtimme kom ytterligare 7 bussar med barn i alla åldrar. Även vi gick in för att se vad det var för utgrävningar dom hade gjort. Det första vi kom till var en fantastisk fin fontän där man även hade fått till vattnet i de befintliga ledningarna, allt gjort flera tusen år sedan.Det som också imponerade var de otroligt vackra mosaikgolven, 1 cm stora mosaikbitar formade i olika mönster och färger. De täckte hela golven och var nog i stället för mattor. Att rommarna gillade bad hade vi förstått tidigare, och här fanns många badanläggningar både för de privata och för hela samhället.Avloppsbrunnar och olika rännor såg vi, både med och utan lock. Här kunde man också se hur de hade gjort alla pelarna, som ostbitar av tegel såg det ut.Det blev en rundvandring på 2 timmar idag igen, mycket intressant och jag måste säga att det här ska man inte missa. Vi hittade den här platsen Conimbriga ca 2 mil söder om Coimbra, för att vi letade nattplats.

Fortsatte sedan förbi Coimbra och väg IC6 N17,som överraskade oss med att vara ny fin dubbelfilig väg ända fram till Lourosa. Strax där efter hamnade vi i en kö igen, men den här gången var det en större olycka, en förare som hade haft alldeles för hög hastighet och farit över på fel sida innan han körde ner ett cementräcke och hamnade i diket. Om det var någon fler bil inblandad han vi inte se.Som tur var hade vi precis innan ca 15 min stannat för en fika. Nu har vi farit inåt landet och det märks både på temperaturen som har sjunkit till +15° och på att våren inte kommit så långt här ännu. Träden lyser ljusgröna och jag har för första gången sett blommande påskliljor. Nu har vi hittat en plats att övernatta på, några mil öster om Guarda ca 7 km från Pinzio N 40° 36´02,3 W 007° 01´55,2 En lugn plats efter väg N16 och givetvis med lite vatten utsikt. I morgon kör ur Portugal och in i Spanien och upp mot Franska gränsen. I Frankrike vet jag inte hur det blir med internet. Nu är vi i alla fall på väg hem till Sverige. Vädret idag +18° fram på dagen nu kl 19.30 endast +13°

torsdag 24 mars 2011

På väg mot Spanien igen

Torsdag den 24/3 -11

I går när vi kom hit till Òbidos var det mörkt och vi såg inte så mycket. Idag sken solen och vi upptäckte att vi stod vid en medeltida vattenränna.Här på ställplatsen finns toa/gråvattentömning och vatten för 2 € samt för övernattning 6€, det är en privat ägare till stpl.Nu var det dags att göra den vanliga stadsvandringen på kullerstensgatorna igen. Mycket turister var det och det för att det var en Choklad Festival, som ska pågå i två veckor. Det första man ser är den vackra kakelprydnaden från 1380 som finns innanför stadsporten. Hela gatan fram och i vart enda skrymsle fanns någon form av butik som sålde vin, stickade kläder souvernirer , choklad i alla former och naturligtvis vykort. Caféer i varje gathörn. Någon hade lämnat en cykel kvar :-)Dom här fågelholkarna skulle jag vilja ha med hem ….men dom får tyvärr inte plats.Trappor fanns det överallt, dom måste ha haft starka benmuskler på den gamla tiden.Utsikten var också här jättefin. Vi har märkt att alla gamla städer oftast ligger upp efter en höjd/berg.Fina dörrhandtag som jag gärna skulle ha köpt….om det gått.Och den här lyktan …..om vi hade haft någon plats över.Efter 2,5 timmars vandring i gränderna vände vi tillbaka till husbilen. Òbidos kan vi rekommendera att göra ett besök i, ta bara på ordentliga skor, för höga klackar går inte så bra här. Vi fortsatte vår resa norr ut. Åkte in till Batalha där det också fanns tömn. och vatten N 39° 39´40,75 W 08° 9´ 41 gratis. Vi tyckte det var lite för tidigt att stanna så vi siktade in oss på Coimbra, men stannade i Conimbriga där det finns romerska utgrävningar, muséum och en bra parkering N 40° 05´55,6 W 08° 29´23,1 I morgon tar vi en titt på museet. Det blev bara ca 15 mil vi åkte idag. Vädret fortfarande ca +20° något molnigare och en liten regnskur på kvällen.

onsdag 23 mars 2011

Födelsedag och Solpanel

Onsdag den 23/3 -11

Vaknade redan kl 6.45 av en felringning på Ingemars telefon. Försökte somna om men det gick inte, vi skulle ju upp kl 8.00. Solig morgon igen.....börjar bli tjatigt :-)...men ganska skönt ute. Kommer nog att sakna värmen här nere. Idag fyller en av våra söner år och vi skickar ett STORT GRATTIS Stefan på födelsedagen. Ska bli kul att ses i sommar.

Drog iväg strax efter nio, vi ville vara i tid. Det hade vi inte behövt, för som vi lärt av Anna och Jan så är punktlighet något som portugiser inte vet vad det är. Vi fick vänta till 10.45 då kom han och vinkade in oss. Efter 1,5 tim var allt klart, ut med bilen och testa om solen laddade….hurra det funkade jättebra. För hela kalaset, solpanel, regulator och arb, betalade vi 664€. Här är koordinaterna till FF Solar N 37° 20´51 W 08° 47´43 om någon skulle vara intresserad, men det är klart då måste ni åka ner till Portugal.Nu var det dags att vända näsan mot norr dvs hemåt. Vi har flera gånger sett träd med mängder av vita blommor och undrat vad det är för frukt, inte förrän nu fick jag en bild.Även en annan sorts gula blommor växte det fullt av, vi trodde först det var mimosan men vid närmare anblick så var det inte samma blommor. Helt plötsligt bromsade Ingemar in och svängde av vägen…..en Michelinverkstad !! Han vill ha nya däck på bilen, tyvärr så hade de inte den storlek vi skulle ha.När vi kom närmare Vila Franca, en bit från Lissabon, då blev det kö för första gången sen vi i höstas åkte genom Tyskland Inte gick det fort, vi blev sinkade med 35 min. Här ser det lugnt ut, men han var inte ensam, inte mindre än 3 poliser stod i rondellen och försökte få ordning på trafiken, som var värre än det ser ut här.Ett lilablommande träd fick mina ögon syn på när det blev rött ljus. Undras vad det är för frukt för det ser inte ut som äpple, mera som körsbär, men det tror jag inte det är, det är bara blommor över hela trädet.Det hann bli mörkt innan vi kom fram till ställplatsen i Obidos N39° 21´22 W 09° 09´25 här finns vatten och toatömning samt en intressant stad som vi ska titta på i morgon. Vädret idag mest sol och ca +20°